top of page

Архиерейско вечерно богослужение в столичния храм "Св. Андрей Първозвани"



На 30 ноември Православната църква почита паметта на св. апостол Андрей Първозвани. По този повод в навечерието на празника, 29 ноември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит софийският викарий - Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп посети столичния храм „Св. Андрей Първозвани“, ул. „Опълченска“ и отслужи вечерно богослужение.

Заедно с него в празничната богослужба взеха участие архимандрит Евтимий, ставр. ик. Кирил Дидов, председател на храм "Св. ап. Петър и Павел", ик. Йоан Куков, протойерей Стилиян Табаков, председател на празнуващия храм, протойерей Стоян Димитров, протойерей Костадин Тренев и четирима дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

По време на вечернята, бе осветено петохлебие за здраве и благословение на вярващите християни. За четец, певец и свещоносец на БПЦ бе постриган малкият Димитър, който с голямо въодушевление пожела да помага на духовниците в храма.

Църковните песнопения бяха прекрасно изпълнени от хор "Св. Наум Охридски", с ръководител д-р Андрей Касабов, към който се присъединиха и други софийски псалти.

След богослужението, епископ Поликарп произнесе слово, в което призова присъстващите християни да подражават на живота и делата на ап. Андрей, и да се вслушат разумно в духовните поучения на неговия брат, ап. Петър, чиито текстове на паримията бяха прочетени от неговите съборни послания.

"Почитаме паметта на св. ап. Андрей, който като чу призива на Спасителя: "Върви след Мене", остави всичко и тръгна след Него и се учеше от Неговото Слово, отдавайки целия си живот на Него. Той послужи на много народи, за да достигне Божието слово до тях, и свидетелства за Христовата истина... Онова, което гореше в сърцата на апостолите беше любов към Христа, беше любов по Неговите заповеди и Църква. Тази любов покрива много грехове. Нея ни завещаха апостолите, нея ни повериха да пазим, да я раздаваме и да я даваме в наследство на идните духовни чеда.“ – каза в словото си епископът и подчерта, че тази вечер паримиите не бяха обичайните четива от Стария Завет, а бяха апостолски послания.

„Те ни завещават да бъдем човечни едни към други, добродушни, великодушни, милосърдни и милостиви в името на Господа Иисуса Христа. Нека застанали на прага на празника на св. Андрей, чуем Господния призив: "Върви след Мене" и се утвърдим като истински, твърди и благоразумни негови чеда.“

Епископ Поликарп поздрави духовенството, певците за тяхното сладкопение и многолюдното църковно събрание с настъпващия празник от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит като пожела здраве, радост и духовни сили, и бъдат верни чеда на Църквата Христова.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page