top of page

Архирейска св. Литургия в храм "Св. пр. Илия", село Бураново



В неделния ден на 2 август, когато Църквата почита Пренасяне мощите на св. архидякон Стефан, Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети с. Бураново, Дупнишка духовна околия. Той отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. пр. Илия“, който е и единствен за кочериновското село.

Епископ Поликарп бе особено радостно приветстван от множество християни, които отрано бяха изпълнили църквата. Селото, с неговите стотина жители бяха затрогнати от епископското присъствие, тъй като от незапомнени времена висш духовник не е посещавал храма и не отслужвал св. Литургия. Те с внимание присъстваха на благолепната богослужба, която преживяваха тук за първи път.

За празничното настроение на присъстващите допринесоха песнопенията на духовниците от София и Дупница, ръководени от свещеник Петър Славов.

В  богослужбата взеха участие: архимандрит Евтимий, ик. Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, ик. Димитър Димитров - енорийски свещеник на с. Стоб, свещеник Костадин Бошняков, протойерей Костадин Тренев, свещеник Румен Дивилски и йеродяконите Вартоломей и Поликарп. Празничното богослужение бе уважено от кметския наместник Благой Граховски и гости на селището.

След Литургията бе извършено водоосвещение за здраве и напредък на местното население.

В края на тържествената богослужба към многолюдното църковно събрание се обърна еп. Поликарп. Той поздрави жителите на селото с летния празник на св. архидякон Стефан и с отминалия празник на храмовия светия – пророк Илия, като се извини, че поради многото църкви в Софийска епархия, носещи името на старозаветния светия, не е имал възможност да уважи празника в самия ден.

Владиката поздрави отец Румен за поддържането на големия храм и за видимо сплотената енория, в която активно участват и млади семейства. Благодари на всички за усилията, които полагат за благолепието на храма и околохрамовото пространство.

Еп. Поликарп благодари от сърце на всички, които с грижи и старание са се потрудили за това тържество и пожела по молитвите на св. пр. Илия и на св. архидякон Стефан да изпълним сърцата си с надежда, вяра и любов.

„Да бъдем близо до Бога, всеки според своите сили и възможности, да даваме онова, което е необходимо за духовно възрастване и да се радваме в Господа, като бъдем светъл пример за нашето общество." - каза владиката и добави: “Нашите предци са ни завещали големи храмове, широки дворове, високи камбанарии, които трябва само да поддържаме. Като се грижим за тях  да ги предадем на тези, които идват след нас и така да запазим българския дух и православната вяра."


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова (1), Александър Ангелов (2)


bottom of page