top of page

Архиeрейска св. Литургия в чест на св. Климент папа Римски и св. Климент Охридски



С празнична Архиерейска света Литургия бе отбелязан празникът на св. Климент Охридски и св. Климент, папа Римски, който честваме на 25 ноември. Архиерейската литургия бе отслужена в старинния столичен храм „Св. София“, в който от тази година се покоят мощи на св. Климент папа Римски - апостол от 70-те и пръв епископ на Сердика (I век).

Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, храмовото духовенство: ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма, протойерей Сава Кокудев, протойерей Васил Танев, протойерей Костадин Тренев, митрополитския протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

В края на богослужбата еп. Поликарп поздрави църковното изпълнение с празника на св. Климент.


"В дните на Рождественския пост духовно се обогатихме, като почитаме Божията Майка и светците нека да напредваме във вярата и надеждата, да се окуражаваме в доброто и полезното. Да бъдем утвърдени в това, на което учи св. Църква, достойни, истински, благочестиви православни християни. Отдаваме празника Въведение Богородично и си спомняме за това старозаветно събитие и за примера на св. семейство, които довеждат своята дъщеря да бъде близо до храма, да се учи на това, което е благословено, чисто и свято и което подбужда всяка човешка душа към единение с Бога.

В този ден почитаме първият епископ на гр. Сердика св. Климент папа Римски, от чиито св. мощи имаме частица в този храм. Чрез нея той ни благославя, пази и закриля и пожелаваме да бъде достоен молитвеник за всички нас пред Божия престол. Спомняйки си за неговия живот, изповедничество и мъченичество, да се вдъхновяваме, да му подражаваме в свидетелството на вярата, в отстояването на евангелската истина.

Почитаме днес и св. Климент архиепископ Охридски. Както се казва в неговото житие той е първият епископ и учител на българския език. Отец, излязъл от недрата на нашия български род, утвърдил се в Евангелието, в духовния живот. Потрудил се славянските народи да учат четмо и писмо на родния език, да имат просветление на Христовата вяра.

Чрез Божията Майка и чрез тези светии се молим на Бога да получим изцеление от всяка болест, да претърпим всяко изпитание духовно и телесно и Бог по Неговата милост, снизхождайки към нас да ни дари да усетим Неговата любов, Неговото присъствие. Да имаме дух на любов, дух на покаяние и смирение, да имаме дела на покаяние, за да може да придобием духовни добродетели.“ – каза в словото си владиката и преподаде патриаршеското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page