top of page

Белоградчишкият еп. Поликарп отслужи Златоустова св. Литургия за ТодоровденВ първата събота на Великия пост св. Църква е определила да се чества паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Той е един сред най-почитаните от българите светци войни, а денят се нарича Тодорова събота.

През цялата седмица стотици софиянци усърдно се молеха, участвайки на съборните богослужения, отслужени според програмата на Софийската св. митрополия в различни столични храмове, като духовно и телесно се подготвяха за днешния ден, когато пристъпиха към св. Тайни.

На Тодоровден всички столични храмове бяха изпълнени с богомолен народ. В някои от тях, поради големия брой желаещи да се причастят бе отслужена ранна св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него в богослужбата взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска епархия, архимандрит Евтимий, ставр. ик. Антон Вълчанов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, митрополитският протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Молитвено участие в първата за този Велик пост Златоустова св. Литургия  взе  Негово Светейшество Софийският митрополит Неофит.

В края на богослужбата  всички присъстващи  пристъпиха да приемат Христовите Тайни. Християните бяха причастявани на две места в храма - пред централния и северния престол.

Еп. Поликарп се обърна към църковното събрание с празнично слово, в което припомни житието на св. Теодор Тирон и им благопожела  да продължат попрището на поста.

Духовниците благопожелаваха на всички да си отидем у дома примирени с Бога, облагодатени от поста, а св.Тайни да ни бъдат за спасение и утвърждение във вярата.


Източник: https://mitropolia-sofia.org


Снимки: Александър Ангелов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

bottom of page