top of page

Белоградчишкия епископ Поликарп отслужи Преждеосвещена литургия в храм "Св. София"


На 6 март, първият петъчен ден от Великия пост, в столичния храм "Св. София" бе отслужена съборно втората за тази година Преждеосвещена св. Литургия. Богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха архимандрит Евтимий, ставр. ик. Ангел Ангелов, предстоятел на храма, ик. Йоан Карамихалев и свещеник Васил Танев от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и дякон Любомир Тасев.

Великопостните последования бяха изпълнени особено умилително от църковните певци, ръководени от д-р Андрей Касабов.

В края на литургията, софийският викарий се обърна с кратко слово към присъстващите християни:

"Отмина първата седмица на Великия пост. Седмица в усилна молитва, покаяние и изповед. Сега, след причастяването със св. Тайни се утвърдихме и се усилиха нашите сили и духовни възможности, за да може с Господа Иисуса Христа, заедно да вървим към предстоящото поприще на  Великия и спасителен пост.

За да бъдем в духовно единение с Бога и да се извисим духовно, трябва да сме в пост, молитва и човеколюбие, но най-вече да бъдем в изпълнение на неговата заповед: да бъдем хора на любовта! Да бъдем преуспяващи в любовта към Бога и човеците и така да бъдем светъл пример за нашето общество." - каза в словото си еп. Поликарп и благодари на всички взели участие в днешната богослужба думите:

"Бог на всички да ни въздава хилядократно! И да изпълва живота ни с вяра, надежда и спасителна любов!"


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова и Александър Ангелов



bottom of page