Бе извършено монашеско пострижение в Лозенския манастир „Св. Спас“На 2 юли с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе извършено монашеско пострижение в Лозенския манастир „Св. Спас“.

По молба на Всепреподобната монахиня Агатия, игумения на светата обител, в монашество бе постригана послушницата Мирослава Здравкова Александрова, на която бе дадено монашеското име Теодора, в чест на св. Теодора Александрийска.

Монашеското пострижение, по време на вечерната служба, извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В молитвеното тържество участие взеха йеромонах Игнатий, ефимерий на манастира, ставрофорен иконом Цанко Тотев, протойерей Стефан Александров, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп, както и множество православни християни, дошли да участват молитвено в вечерното богослужение и монашеско пострижение.

Песнопенията на вечернята бяха сладкогласно изпълнени от Грисен Чакъри.

След монашеското пострижение епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за монашеския подвиг, необходимостта от силно, здраво и достойно монашество, както и за радостта от факта, че има възраждане на монашеството в нашите манастири.

Епископ Поликарп поздрави майка Агатия с новата сестра и й пожела да се множат послушничките и монахините в манастира. На новата монахиня Теодора, той пожела: здраве, вяра, надежда и любов, както и търпение и смирение, за да послужи за добър пример в монашеския живот.

Новата монахиня бе заведена с песнопения в монашеската килия, а присъстващите гости и поклонници бяха посрещнати подобаващо в манастирската трапеза.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.