Бе прочетена четвъртата част на Великия покаен канон на св. Андрей КритскиНа 5 март в столичния храм „Въздвижение на Честния Кръст Господен“ бе отслужена четвъртата, последна част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски.

Съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост, тази последна част от покайното моление бе прочетена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На покайното богослужение молитвено участие взеха Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит и архимандрит Василий – протосингел на Софийска света митрополия.

Умилителните песнопения на канона, както и Великото повечерие бяха изпълнени от Свещеническия хор, ръководен от ик. Кирил Попов.

В изпълнения до краен предел прекрасен столичен храм, верният божи народ наведе благоговейно глава пред словата на св. Андрей Критски от четвъртата част на Великия покаен канон.

В края на великопостното богослужение към многобройно църковно събрание се обърна еп. Поликарп, който изтъкна значението на тия благодатни първи дни на Великия пост. Изхождайки от евангелското четиво той говори за истинската лоза, която е Христос и за пръчките, които сме самите ние.

Председателят на храма, отец Любомир Стоянов призова в утрешния ден отново да се съберем на съборно богослужение и да възхвалим заедно Божията Майка - преблагата застъпница и покровителка на целия християнския род.

Текстът на Великия покаен канон на св. Андрей Критски ще бъде прочетен още веднъж, но целият, в сряда вечер на петата седмица на Великия пост.


Текст:  Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова и Александър Ангелов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 1

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК - 2


ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.