top of page

Благовещение с архиерейска св. Литургия и офикия в старинен храм „Св. София“


На 25 март Православната Църква отбелязва Благовещение Богородично – денят, в който архангел Гавриил известил на Дева Мария радостното събитие, че ще зачене безсеменно и непорочно Син Божий – Иисус Христос, Спасителя на човешкия род.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия в старинния столичен храм „Св. София“.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма „Св. София“, ставрофорен иконом Николай Николов, предстоятел на старинен храм „Св. Петка“, ставрофорен иконом Николай Танев, предстоятел на храм „Покров Богородичен“, свещеник Васил Танев от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дякон Спас Рангелов.

Църковните песнопения изпълниха дяконите Петър Славов, Павел Димитров, Пламен Николов, Любомир Тасев и храмови певци, за да допринесат за тържественото молитвено настроение на светата Литургия, събрала и десетки вярващи християни в Божия дом.

По време на богослужението, за достойно и отговорно служение, Негово Преосвещенство епископ Поликарп, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, възведе свещеник Васил Танев с офикия „протойерей“.

В своето слово епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и говорейки за Света Богородица, викарият призова: „Нейното смирение и Нейното послушание е необходимо всеки един православен християнин, всеки един застанал пред Бога човек да приеме и утвърди в себе си, чрез тях да се облагодатява и спасявайки себе си да бъде проводник за спасението и на тези, които са около него“.

След като пожела духовни сили на офикирания протойрей Васил Танев, епископ Поликарп поздрави и всички майки с днешния православен празник на жената.

Текст и видео: Пламен Михайлов Снимки: Александър Ангелов


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page