top of page

Благодарствен молебен за новата 2022 г. бе отслужен в столичния митрополитски храм „Св. Неделя“



В първия ден на новата 2022 г., когато Църквата чества Обрезание Господне и паметта на св. Василий Велики, в столичния митрополитски катедрален храм „Св. Неделя“ бе отслужен тържествен благодарствен молебен след традиционната за деня св. Василиева Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит молебенът бе предстояван от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, иконом Николай Цурев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Никола Чочев, дякон Евтимий Куков, дякон Красимир Пеков и дякон Димитър Кутлев.

Църковните песнопения за последованието бяха изпълнени от четиригласния мъжки хор към храма, ръководен от проф. Мирослав Попсавов, за да допринесат за молитвеното и празнично настроение на богомолния народ, събрал се в катедралата.

След края на благодарствения молебен епископ Поликарп прочете официалното Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за новата 2022 г., като поздрави и благослови от негово име всички присъстващи и празнуващи днес.

Посланието бе изпълнено с благодарност към Бога и с надежда: „По велика Божия милост прекрачихме прага на още една от отредените ни години. Старата изпратихме с облекчение, а Новата посрещаме както винаги с нова надежда за по-добри бъднини. За повече радост, светлина и добра воля между човеците и по-малко мъка, болка и тъга, по-малко враждебност и насилие и не на последно място за по-малко лекомислие, което за съжаление често съпровожда човешките решения и действия. Ето защо в началото на Новата 2022-ра година ние отново молим нашия Небесен Отец да ни дарува не само здраве и благоденствие, но и мъдрост, за да можем да градим своя живот, и най-вече живота на нашите деца, съобразно с Неговата света воля, с Неговия божествен промисъл за света и за човека.“


Снимки: Бехнам Сетайеш

bottom of page