Българският патриарх Неофит благослови вярващите за храмовия празник на св. Марина



На 17 юли Православната Църква чества паметта на светата великомъченица Марина, пострадала за Христа през III в.

В нейна чест, с благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия за храмовия празник на митрополитския храм „Св. Марина“ в двора на Софийска света митрополия.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, протодякон Иван Петков и йеродякон Поликарп.

Молитвено участие в светата Литургия взе Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

В общата молитва за храмовия празник се включиха и ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския храм „Св. Неделя“, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, служители на Софийска митрополия, както и голямо множество християни, изпълнили храма и двора пред него.

Църковните песнопения за празника изпълниха архимандрит Евтимий и православният хор „Св. Наум Охридски“, под ръководството на д-р Андрей Касабов.

В края на светата Литургия бе осветено и благоукрасено коливо, за здраве и благословение на християните.

Българският патриарх Неофит благослови духовенството, певците и изпълнението на храма, а с молитвеното си присъствие донесе духовна радост и упование на християните във вярата.

Със слово епископ Поликарп сподели моменти от живота и подвига на св. великомъченица Марина, като поздрави всички присъстващи и им пожела светицата да ги закриля, пази и вдъхновява в духовния живот.

Викарият на Софийския митрополит припомни и историята на митрополитския храм, построен по времето на блаженопочиналия Български патриарх Максим близо до мястото, на което до XVI в. е имало храм със същото име, и благоукрасен със стенописи през последните години. От името на всички присъстващи епископ Поликарп връчи кошница със свежи цветя на Негово Светейшество патриарх Неофит в знак на признателност „за неговата любов и трудове както за въздигането и украсяването на този храм, така и най-вече за облагородяването и въздигането душите на всички нас, неговите верни и покорни духовни чеда“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.