top of page

Българският патриарх Неофит извърши обновление на митрополитския храм „Св. Марина“



На 17 юли Църквата почита светата великомъченица Марина от Антиохия Писидийска, която на младини изповядва Христовата вяра и претърпява гонение, тежки мъчения и бива убита през IV век, за да се сподоби с вечния живот в Царството небесно.

На този ден празнува и храмът в двора на Софийската света митрополия, именуван на великомъченицата. Построен на мястото на старинна църква и осветен през 2009 г., храм „Св. вмчца Марина“ вече е изцяло благоукрасен със стенописи.

Така днес, в чест на празника Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит, заедно с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, извършиха обновлението на митрополитския храм след празничната утреня.

Последвалата празнична архиерейска света Литургия бе възглавена от викарния епископ Поликарп, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, протодякон Иван Петков и протодякон Деян Коруноски.

Църковните песнопения бяха тържествено изпълнени от архимандрит Евтимий, свещеник Петър Славов, Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия, Светослав Цеков, Кристиан Попов и певци от хора „Св. Наум Охридски“.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в светата Литургия и се причасти със светите Христови Тайни.

Множество християни бяха изпълнили митрополитския храм, за да влязат в молитвената радост на празника, да се поклонят на светите мощи на великомъченицата, а някои от тях и да приемат свето Причастие.

По време на причастния отец Ангел се обърна към християните с трогателна проповед за св. Марина и сподели: „Светците постоянно обичат. Те наистина са като Нашия Господ – любовта им прелива и винаги са в помощ на нас. Тогава, когато се притечем с топлата молитва, получаваме и отговора – онова, което толкова много просим за нашето спасение… Дали ние постоянно показваме любовта си в този свят и оная саможертва, която се изисква от нас? Дали наистина изпълняваме повелята на нашия Господ Иисус Христос, Който остави последната си заповед, като каза да обичаме един другиго така, както Той нас обикна, и че по това – чрез любовта си ще докажем че сме Неговите ученици?... Да преклоним глави пред мощите на св. Марина, да изискаме от нея чрез прошенията си тази мъдрост, която всеки един светия носи в себе си“.

В края на службата Софийският митрополит и Български патриарх Неофит благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение, а епископ Поликарп благодари на всички присъстващи и им пожела благодатен и радостен празник.

След светата Литургия Негово Светейшество патриарх Неофит посрещна духовници и гости в своя кабинет на празнична почерпка и благо слово.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page