Василиева св. Литургия с архиерейско предстоене за Обрезание Господне в храм „Св. Неделя"На 1 януари Православната църква отбелязва Обрезанието на Господ Иисус Христос, което според старозаветния закон се извършва на осмия ден от рождението. На този ден Църквата почита и светия отец Василий Кесарийски Велики, един от св. Три светители.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена св. Василиева литургия в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ в столицата.

Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Антон Славов, иконом Николай Цурев и свещеник Петър Славов от храмовото духовенство, както и йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Юлиян Периклиев, дякон Гавриил Николов и дякон Лука Младенов.

Празничните църковни песнопения изпълни смесеният хор на храма, под ръководството на проф. Мирослав Попсавов, а множество столичани взеха молитвено участие в първата за 2021 г. св. Литургия в катедралния храм.

В края на службата епископ Поликарп поздрави и благослови духовенството, певците и всички присъстващи и празнуващи от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за новата година и за днешните празници. Владиката припомни за Христовото Обрезание и за живота на великия отец св. Василий, като пожела „Бог да ни дарува изобилно Своята богата милост и Небесно благословение, за да може почувствали и достигнали до Бога в пълнота да станем достойни Негови наследници.“

След светата Литургия по традиция бе отслужен благодарствен молебен за началото на новата календарна година.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.