top of page

Вечерня за Въведение Богородично в столицатаНа 20 ноември, в навечерието на празника Въведение Богородично, който от нашата Православна църква се отбелязва като Ден на православната християнска младеж и семейство, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Въведение Богородично“, в кв. „Дружба“, бе отслужена тържествена Архиерейска вечерня.

Вечернята оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Христо Пудин, предстоятел на храма, свещеник Владимир Гълъбов, свещеник Гавриил Николов, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Клиросното пение бе оглавено от г-н д-р Андрей Касабов, с псалти от църковния хор „Св. Наум Охридски“, при едноименния столичен храм.

По време на вечерното богослужение бе извършен и чинът на петохлебието за здраве и благословение на верния народ.

След празничното вечерно богослужение, в чест на въвеждането на Божията майка в храма, Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за историята на празника, както и за духовните послания, които това историческо събитие предлага.

Той подчерта, че празникът открива на човеците Божията любов, всеотдайност, грижа и стремеж всеки да прегърне Бога, Който на всеки винаги дава необходимото за спасение и вечен живот.

Епископът призова да се вгледа всеки в Божието смирение и търпение, както и да открие пътя към храма, светостта, богословието и ревността по разум.

Проповедта завърши с призив: „Денят е с призив към всички православни семейства да се утвърждават в единомислие, цялост, разбирателство и мир; да бъдат добър пример за своите чеда; да възпитават децата си в Христовата вяра, мир и любов; и да предават Христовите добродетели на идните поколения.“

Приветствие към епископ Поликарп поднесе отец Христо Пудин, който благодари за радостта от архиерейското посещение и изтъкна, че Божията майка има всички в своята топла прегръдка и се грижи за избавлението на всички от трудните и тежки дни.

Като знак на признателност, уважение и любов, той поднесе на епископ Поликарп икона на Света Богородица и букет цветя.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


Commentaires


bottom of page