top of page

Вечерня с архиерейско предстоене в храм „Св. св. Константин и Елена“, с. Гара Елин Пелин



На 13 септември, в навечерието на празника Въздвижение на Честния Кръст Господен, в просторния храм „Св. св. Константин и Елена“ в с. Гара Елин Пелин бе отслужена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, свещеник Серафим Мишев, предстоятел на храма, иконом Иман Дамбов, предстоятел на храм „Св. Харалампий“ в с. Богданлия, протойерей Иван Плещов, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“ в гр. Елин Пелин, свещеник Григорий Димитров, предстоятел на храм „Св. Троица“ в с. Нови хан, свещеник Цветан Велинов, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

За църковните песнопения в на вечернята се погрижиха дякон Борис Борисов, дякон Гавриил Николов и храмовият певец Дария Захариева, а кметът на с. Гара Елин Пелин г-жа Вяра Вучкова заедно с множество местни християни присъстваха молитвено на службата.

По време на вечернята бе извършено и последованието на петохлебието, за здраве и благословение на присъстващите, а Честният Кръст бе внесен в св. олтар в чест на настъпващия празник.

Епископ Поликарп изнесе проповед след края на вечернята, в която благослови и поздрави духовенството, певците и храмовото изпълнение с настъпващия празник от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Владиката припомни църковното предание за дървото на Кръста Христов и неговото значение за християните: „Човешкият род, който страда и умира под въздействието на лукавия, има своята опора и щит, има своята духовна утеха и радост, когато погледне към Кръста, на който виси Премъдрият – Този, Който дойде за да послужи и да стане спасение на човеците, Господ Иисус Христос.“


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page