top of page

Вечерня с архиерейско предстоене за празника Благовещение в столичния храм „Св. София“На 24 март, в навечерието на Богородичния празник Благовещение, в старинния столичен храм „Св. София – Премъдрост Божия“ бе отслужена тържествена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечерната служба бе предстоявана от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, предстоятел на храма и духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Йоан Карамихалев, протойерей Сава Кокудев, протойерей Васил Танев, протойерей Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Любомир Тасев.

Празничната служба бе огласена с тържествените песнопения на хор „Св. Наум Охридски“, ръководен от д-р Андрей Касабов, за радост на мнозината християни, събрали се на вечернята.

По традиция бе отслужен и чинът на петохлебието, което бе раздадено в края на службата за здраве и благословение на всички присъстващи.

Със слово епископ Поликарп поздрави и благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката призова християните: „Да се изпълним с умиление, с добродетелност, и тези ангелски, Богородични слова от библейското събитие, в навечерието на което се намираме днес – Благовещение, винаги да ни съпътстват в нашия живот, та и ние да устояваме душевно, да чуваме Божия призив към всеки един от нас – да бъдем Христоносци и да изричаме словата: Ето ни Господи, при тебе сме, да бъде Твоята воля“.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


Commentaires


bottom of page