top of page

Втората неделя на Великия пост в гр. Кюстендил



На 20 март - Втора неделя на Великия пост - на св. Григорий Палама, беше отслужена тържествена Василева архиерейска света Литургия в храм "Св. Димитър Солунски" в гр. Кюстендил.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия и предстоятел на храма, ставрофорен иконом Генади Генадиев, иконом Светослав Григоров, иконом Даниил Хаджийски, свещеник Ангел Брусов, от гр. Пловдив, протойерей Виктор Мачай, свещеник Иларион, свещеник Мирослав Костов, йеродякон Вартоломей, дякон Никола Чочев, дякон Димитър Кутлев и дякон Георги Тасев.

Църковните песнопения изпълниха хористите при храма.

Преди светата Литургия епископ Поликарп пострига за четец, певец и свещоносец помощниците в църковните дела на храма Божиите раби Даниел, Радослав и Радостин.

По време на Василиевата света Литургия беше извършено ръкоположението на иподякон Герасим Йорданов от гр. Перник за дякон.

Светата Литургия бе уважена от г-н Петър Паунов, кмет на община Кюстендил и неговото семейство.

Преди ръкоположението епископ Поликарп отправи напътствени слова към кандидат дякона, като подчерта за величието на свещеническото служение, както и за отговорностите, които го съпътстват. Епископ Поликарп пожела на кандидата да има достойно и благодатно служение. Да служи с радост на Бога и на по-малките братя и сестри Христови.

След Василиевата света Литургия епископ Поликарп се обърна към църковното изпълнение с благо слово, като прочете обръщението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за втората неделя на Великия пост, в което се казва: „Втората неделя на светия Велик пост е посветена на дивния Солунски архиепископ и Чудотворец Григорий Паламà. Този избор на Църквата не е случаен, защото подчертава изключителното значение на неговата богопросветена личност и непреходната стойност на богословското му наследство за православната вяра, на чието утвърждаване е посветил целия си съзнателен живот. Не би било пресилено, ако кажем, че тържеството на свети Григорий Паламà и неговото учение над латинското богословие в средата на четиринадесетото столетие е тържество и на самото свето Православие, което е не по-малко значимо за светата Църква от онова, постигнато през деветото столетие над иконоборството.

Останал в историята на Православната църква като изряден монах, архипастир и църковен богослов, свети Григорий Паламà е неизменен образец за преданост към Христа Спасителя и ревност по чистотата на вярата, която изповядваме и в която и днес продължаваме да се спасяваме. Неговият живот е неопровержимо доказателство за всички нас, че завещаното от Спасителя Господ, като път към вечния живот, не е непостижим идеал, а напълно възможно за този, който изцяло се е отдал на Христа – за да се уподоби на Него и да бъде удостоен с вечното блаженство в Царството на нашия Небесен Отец. С живота и трудовете си свети Григорий Паламà свидетелства и днес, че достигането до тази крайна цел на християнския живот започва още тук, в земното ни битие – в богообщението, на което всеки от нас е способен и от което никой не е лишен…“

Епископ Поликарп благодари на всички духовници, хористите и верния народ за присъствието, служението и молитвата, и им пожела Бог да им въздава хилядократно за любовта и привързаността към духовното служение.

Приветствени думи към епископа поднесе архимандрит Исаак, който му благодари за посещението и за духовната грижа към духовната околия.

Епископ Поликарп поздрави всички от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела леки и спасителни пости и благодатни дни в живота.

Празникът продължи с братска почерпка и обяд в сградата на Архиерейско наместничество на Кюстендилска духовна околия.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page