top of page

Второто „Последование на Жениха“ съборно бе изпълнено в митрополитската катедрала „Св. Неделя“



На 26 април, вечерта на Велики понеделник, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи второто „Последованието на Жениха“, с което продължават богослуженията през Страстната седмица.

„Наричаме тази седмица велика не защото има повече часове или дни, а защото велики и неописуеми са ползите, които получаваме през тези дни. През нея завършва дългогодишната ни война с Бога, отменена е смъртта, изчезва клетвата, разрушена е тираничната власт на дявола, Бог с хората се сприятели" - казва в своите творения св. Йоан Златоуст.

През първите три дена от Страстната седмица във всички православни храмове се служи т. нар. „Последование на Жениха“. Това е едно от най-покайните богослужения на Страстната седмица. По строеж „Последование на Жениха“ е утреня, но изнесена в предната вечер. Последованието се нарича така, защото първото песнопение започва с думите „Се Жених грядет” („Ето, Женихът идва”).

"Ето, Женихът идва в полунощ и е блажен онзи слуга, когото Той намери да будува; а недостоен пък е онзи, когото Той намери да дреме. Така че внимавай, душо моя, не се отдавай на сън, за да не бъдеш предадена на смърт и ще бъдеш заключена извън Царството (небесно). Но стани и извикай: свят, свят, свят си, Боже наш, по молитвите на Богородица помилвай ни!”. Богослужбата е посветена на притчата за десетте девици (вж. Мат. 25), в която образно Христос е представен като очаквания Жених.

Молитвено участие във вечерното богослужение взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на храма, свещенослужители от храмовото духовенство и десетки миряни.

Вълнуващите покайни песнопения на певницата бяха изпълнени от църковни певци, ръководени от протопсалт Георги Миков.

С траурна тържественост бе изнесена от светия Олтар иконата на Страдащия Христос. Пред Честния образ на Жениха трикратно се поклониха първо духовниците - епископ Поликарп, свещениците, а после и миряните.

"Нека встъпили във втория ден на Страстната седмица да надграждаме онова, което научихме през дните на Великия пост, за да може с чисти сърца и отворени обятия да дадем възможност на нашия небесен Жених - Господ Иисус Христос да стане част от нас. Нека по молитвите на Света Богородица Господ да ни милва и спасява!" - пожела владиката в края на последованието на притихналото молитвено събрание.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page