top of page

Въведение Богородично в СофияНа 21 ноември Православната църква почита празника Въведение Богородично. За Българската православна църква, от 1929 г., денят се отбелязва като Ден на православната християнска младеж и семейство.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“, на Женския пазар, бе отслужена по традиция Архиерейска света Литургия.

Отбелязването на празника Въведение Богородично се провежда в този храм, защото на южната страна на храма е изграден параклис посветен на Въведение Богородично.

Светата Литургия оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Александър Георгиев, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Василий Сарян, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне“, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитския храм „Св. вмчца Неделя“, протойерей Захарий Димитров, свещеник Сотир Христов, свещеник Иван Димитров, свещеник Любомир Тасев, дякон Алексий Мулачки и дякон Никола Чочев.

Песнопенията на утренята бяха изпълнени от църковни псалти при храма, а на светата Литургия от смесения хор при църквата.

По време на светата Литургия за четец и певец бе постриган малкият Божи раб Адриан Чочев.

След светата Литургия епископ Поликарп прочете обръщението на Негово Светейшество към вярващите по повод празника на Божията майка, в което се казва: „В светлото утро на този ден в Божия храм влиза тази, която е избрана от Предвечния Божи съвет сама да стане вместилище и одушевен храм на Живия Бог – Богородица и небесна Царица, най-дивното и свято чедо и украшение на човешкия род.“ Във връзка с деня на православното семейство и младеж, Негово Светейшество наставлява: „С особена любов се обръщаме в този свят ден към нашите православни младежи, които всякога имаме в сърцето и молитвите си, заедно с всеки православен християнски дом и семейство, с всяка „домашна църква“, призовавайки към пребъдване в Христовата истина и в тесния, ала спасителен Господен път, за да може и цялото наше православно християнско общество да изпълни „закона Христов“ (Гал. 6:2) и Неговата отправена към всички нас заръка: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“ (Мат. 5:16).“

Всяка година 21 ноември се отбелязва за Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

По този повод, по молба на Министъра на вътрешните работи и по решение на Светия Синод, по време на богослужението бе отслужена и заупокойна молитва за всички загинали участници в движението по пътищата.

На светата Литургия присъстваха представители на Министерството на вътрешните работи, които отдадоха молитвена почит към всички загинали по пътищата.

Поздрав към епископ Поликарп, от името на всички присъстващи, поднесе ставрофорен иконом Александър Георгиев, който благодари за високото посещение в храма, както и за духовните грижи, които Митрополията проявява към цялата енория и нейните дейности. Той поднесе на епископ Поликарп голям букет с цветя в знак на любов и признателност.


Снимки: протойерей Костадин Тренев и Бехнам Сетайеши


Comments


bottom of page