top of page

В Граничкия манастир тържествено бе почетена паметта на св. ап. и ев. ЛукаНа 18 октомври Православната църква почита паметта на свети апостол и евангелист Лука. Неговата памет особено тържествено се почита в Граничкия манастир, Кюстендилска духовна околия, който е посветен на светия апостол и евангелист Лука.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, тържествена света Литургия в манастирския храм отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Генади Генадиев, предстоятел на храм „Св. Мина“, гр. Кюстендил, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил, иконом Данаил Ханджийски, предстоятел на храм „Св. Петка“, с. Невестино, протойерей Виктор, свещеник Иларион Стоянчов, Дякон Никола Чочев и дякон Мирослав.

Песнопенията на утренята бяха изпълнени от митрополитския протодякон Иван Петков и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, а светата Литургия бе оглавена от смесения църковен хор при храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил.

След тържественото богослужение епископ Поликарп благослови празнично коливо и извърши водоосвещение, на което бяха поръсени вярващите за здраве и благословение, както и бе осветена новоремонтираната манастирска сграда.

В своята проповед епископ Поликарп припомни житието на св. ап. и ев. Лука и изтъквайки важни моменти от неговия живот, призова вярващите да се стремят в своите дни и живот да му подражават най-вече в силната вяра, милосърдие, грижа за бедния и нуждаещи се, да изпълнят сърцата си с неговото смирение и стремеж да бъдат до Христа и според своите сили и възможности да изпълняват Неговите заповеди. Той поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като им пожела здраве, радост, мир и достоен живот.

Благодарност към архиерея и гостите произнесе монахиня Фотиния, игумения на светата обител. Тя благодари за грижите и любовта на Софийска митрополия за материалното и духовно въздигане на манастира.

За всички присъстващи на празника бе приготвена обща братска трапеза.


Снимки: протойерей Костадин Тренев


Comments


bottom of page