top of page

В гр. Ихтиман бе отслужена архиерейска св. Литургия за третия ден на Пасха



На 4 май, Светли вторник, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Успение Богородично“, град Ихтиман. Храмът е забележителен със своите запазени олтарни стенописи от 1835 г., а в двора му са сградите на архиерейското наместничество и на читалище-музей "Свестяване" от 1878 г.

Литургията в третия ден на Възкресение Христово възглави Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия и предстоятел на храма, иконом Витали Велков, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Стамболово, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Алексий Мулачки.

За възкресните песнопения се погрижиха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска света митрополия, както и близо 95-годишният храмов певец на „Успение Богородично“.

Архиерейската служба бе уважена от г-жа Даниела Митова, зам. кмет на Община Ихтиман, както и от редица местни християни, съучаствали молитвено на празника.

В края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение и ги поздрави за празника на празниците от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Владиката пожела на всички: „Да се стремим в нашия живот, изпълнени с благодарност Богу и прегърнали Христовата вяра, да бъдем достойни човеци, достойно духовни същества и да бъдем пример за нашето общество“.

От името на духовенството, църковното настоятелство и местните християни, както и от свое име, отец Йосиф отправи благодарност към Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит чрез викарния му епископ Поликарп, като му връчи цветя и изказа радостта си от споделената пасхална служба, пожелавайки му здраве и успехи.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page