top of page

В Елин Пелин тържествено бе отбелязан празникът на светите равноапостолни царе Константин и Елена



На 21 май Църквата почита светите равноапостолни велики царе - Константин и майка му Елена.

В село Гара Елин Пелин се намира великолепен, новопостроен храм, посветен на светите царе, който тази години за втори път тържествено отпразнува своя храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, в прекрасно уредения велелепен храм бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение взеха участие архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Иван Плещов, предстоятел на храм „Св. Николай“ в гр. Елин Пелин, протойерей Костадин Тренев, свещеник Серафим Мишев, предстоятел на храма, свещеник Григорий Иванов, предстоятел на храм „Св. Троица“ в с. Нови Хан, протойерей Лъчезар Вълков от храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“, свещеник Петър Славов от храм "Св. Неделя", свещеник Цветан Велинов, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дяконите Алексий Мулачки и Илиян Кирилов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от хор „Св. Наум Охридски“, с диригент д-р Андрей Касабов. Множество християни се събраха на светата Литургия по случай храмовия празник. Сред тях бяха кметът на с. Гара Елин Пелин г-жа Светлана Трендафилова, председателят на Общинския съвет г-н Николай Плещов, членове на Общинския съвет, дарители и други официални гости.

По време на литургията викарият на Софийския митрополит удостои с офикията "протойерей" предстоятеля на храма - отец Серафим. Той го представи на църковното изпълнение като всеотдаен пастир и му пожела: „Нека Бог му дарува както досега, така и занапред достойно служение, да благоукрасява църквата, но най-вече да събира Христовото паство в храма и тук то да намира духовен пристан, чрез който да постига духовно въздигане и спасение. Достоен нека да бъде на светата ни Българска православна църква!

В края на богослужението епископ Поликарп, след като извърши празничен водосвет и освети празнични хлябове, поздрави духовенството, певците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Той припомни за чудните победи на император Константин и за благодатните открития на майка му Елена, които с делата си и живота си са допринесли за утвърждаване и опазване чистотата на Христовата вяра в целия свят.

Бог да снизходи върху всеки един от нас и да насърчи дните ни, да напъти стъпките ни към духовен живот и да се изпълним с добродетели, които хората да виждат и да следват в своя живот" - каза още епископ Поликарп. В чест на храмовия празник църковното настоятелство бе подготвило благословено ястие за всички, дошли да уважат днешния ден.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page