top of page

В Кремиковския манастир бе открит семинар за организиране на детски православни лагери



На 15 февруари, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе официално открит практически семинар за учители по религия и организатори на детски православни лагери, който се провежда от 14-ти до 16-ти февруари в Кремиковския манастир "Св. Георги Победоносец".

Семинарът е по инициатива на Софийска света митрополия, под надслов „Приобщаване на деца и младежи към християнските ценности и начин на живот“, като основната цел е да се срещнат опитът и доказано работещите модели на различни учителски екипи от цялата страна, а обединението, взаимната помощ и обмяната на знания да помогнат за работата с деца и мотивират повече хора да се занимават с тази дейност.

Събитието бе уважено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия. Епископ Поликарп откри със слово семинара  и поздрави организаторите и десетките участници от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и им пожела лека, спокойна и благодатна работа и "всичко споделено на семинара да бъде полезно в развитието на така нужните за Църквата ни православни лагери, които да послужат както на децата, така и на родителите и учителите, а и на нашите управляващи предметът Религия-Православие да бъде въведен като задължителен в нашата образователна система."

Игуменът на манастира и главен организатор на събитието иконом Серафим Янев също изрази със слово своята духовна радост от започналия семинар, който събра множество духовници от различни митрополии на Българската православна църква, учители по Религия в учебни заведения и в неделни училища, организатори на детски православни лагери в страната, както и преподаватели по Богословие.

След откриването и първата сесия на семинара, викарият на Софийския митрополит проведе работна среща с духовниците присъстващи на събитието. В последствие епископ Поликарп и г-н Ангел Младенов посетиха и намиращият се в близост Челопеченски манастир "Рождество Богородично".


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page