top of page

В кюстендилския храм „Св. Димитър“ бе отслужено опелото на протойерей Иван ЯнчовичинНа 13 март, три дни след блажената кончина на протойерей Иван Янчовичин, бе отслужено опелото на кюстендилския духовник в предстоявания от него градски храм „Св. Димитър“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит мертвеното последование отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, протойерей Даниел Хаджийски, предстоятел на храм „Св. Троица“ в с. Раково, протойерей Костадин Тренев, свещеник Васил Кудузки, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Богослов, свещеник Тодор Точев, предстоятел на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Багренци, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Виктор Мачай и йеродякон Вартоломей.

С изпълнение на църковни песнопения за опелото се включиха г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска св. митрополия, както и храмовият смесен хор.

Да се простят за последен път с о. Иван бяха дошли ставрофорен иконом Генади Генадиев, предстоятел на храм „Св. Мина“ в гр. Кюстендил, монахиня Фотиния, игумения на Гранишкия манастир „Св. Мина“, кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов, както и множество духовни чеда и близки на духовника.

Със слово епископ Поликарп отправи съболезнования към свещенството, близките и духовните чада на протойерей Иван Янчовичин от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като сподели: „Молим се в този час Бог да го упокои, да му дарува своето Небесно царство, да му дарува райско блаженство, да го утеши в недрата на Авраама, Исаака и Якова, да го направи да бъде молитвен стълб пред Божия престол за всеки един от нас“.

След като духовенството и всички присъстващи се сбогуваха с о. Иван и поднесоха цветя, ковчегът с тялото му бе закаран в гробищния парк на гр. Кюстендил, където бе извършено и погребението на дългогодишния духовник на околията. +++

Иван Димитров Янчовичин е роден на 3 юли 1967 г. в гр. Банско. Дяконско ръкоположение приема на 26 октомври 1993 г. от Негово Високопреосвещенство Крупнишки епископ Натанаил, а на 15 август следващата година е ръкоположен за свещеник от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Максим.

Своето служение отец Иван започва като енорийски духовник в Кюстендилска духовна околия, в градския храм "Св. Мина". В последствие предстоява кюстендилския храм „Св. Димитър“. От 2015 до 2017 г. е ефимерий на Гранишкия манастир "Св. ап. и евангелист Лука", а на 1 октомври 2020 е назначен за ефимерий на храм „Св. Димитър“ в гр. Кюстендил и за предстоятел на храмовете „Св. Теодор Тирон“ и „Св. Атанасий“ в с. Соволяно, какъвто остава до последния си земен час. Обгрижва и храмовете „Св. Петка“ в с. Лозно и „Св. Николай“ в с. Мазарачево.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!


Текст и снимки: Пламен Михайлов


Opmerkingen


bottom of page