В кюстендилския храм "Успение Богородично" бе отслужена архиерейска св. ЛитургияНа 3 януари, когато Църквата отбелязва Неделя преди Богоявление, в храм "Успение Богородично" в гр. Кюстендил бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението в първата неделя на 2021 г. възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храма, протойерей Даниел Хаджийски, протойерей Костадин Тренев, протойерей Стефан Георгиев, свещеник Иларион Стоянчов, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Църковните песнопения на утренята изпълни г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, а светата Литургия бе огласена от храмовия смесен хор.

На службата присъстваха молитвено монахиня Фотиния, игумения на Гранишкия манастир "Св. Мина", както и кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов със своето семейство и десетки местни жители, а пет млади "иподякона" помагаха на духовенството.

В края на литургията епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като припомни как Господ Иисус Христос "насърчава всеки един от нас да отвори сърцето си за Бога, за вярата, надеждата и любовта. Да отвори всеки един сърцето си за Божията благост, човеколюбие и кротост, в подражание на Спасителя и в пълнота, както Той постъпваше, показвайки ни път съвършен. Така и ние да постъпваме като Христови последователи и ученици".

От свое име и от името на духовенството, църковното настоятелство и цялата околия архимандрит Исаак изказа думи на благодарност към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп - за архиерейската служба и за благодатните слова, като връчи на владиката кошница със свежи цветя.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.