top of page

В Лозенския манастир „Св. апли Петър и Павел“ бе отслужена архиерейска вечерня



На 15 януари, в навечерието когато Църквата почита Честните вериги на св. ап. Петър, в манастира „Св. апли Петър и Павел“ в близост до с. Долни Лозен бе отслужена архиерейска вечерня.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит вечернята бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с йеромонах Игнатий, ефимерий на манастир „Възнесение Господне“ в с. Горни Лозен, свещеник Захарий Димитров, ефимерий на Лозенския манастир „Св. апли Петър и Павел“, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Вечерната служба бе огласена от църковните песнопения на местни храмови певци, ръководени от Грисен Чакъри.

Игуменията на манастира монахиня Марина взе молитвено участие в празничната служба, която започна с тържественото внасяне на ювелирно изработена икона на св. ап. Петър – дар за светата обител от г-жа Татяна Попова.

В края на вечернята бе извършен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на присъстващите поклонници.

Епископ Поликарп поздрави със слово духовенството, сестринството и честните поклонници на светата обител, като преподаде благослов от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката припомни историческото събитие на чудното освобождаване на св. ап. Петър от тъмницата и пожела на всички: „По неговите молитви Бог да ни обдари със силна вяра, да ни изпълни с любов и да ни направи да бъдем послушни Нему, Неговата воля да бъде в сърцата ни. И чрез всичко това да се радваме и още тук да станем наследници на Царството небесно“.

Благодарност от името на духовенството, сестринството и всички поклонници за архиерейската вечерня отправи отец Захарий към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп, като пожела да бъде радостта ни пълна в настъпващия празник.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: протойерей Костадин Тренев, Пламен Михайлов


bottom of page