top of page

В митрополитския храм "Св. Неделя" тържествено бе отбелязан празникът на св. Поликарп Смирненски



На 23 февруари Православната църква почита паметта на светия свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски, който е духовен покровител и небесен ангел на Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

По този повод, в митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит бе отслужена тържествена света Литургия, възглавена от празнуващия своя имен ден епископ.

Край св. Трапеза, заедно с него застанаха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян", архимандрит Самуил от Видинска епархия, йеромонах Максим от Старозагорска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, председател на храма, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, ставрофорен иконом Антон Вълчанов, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Емилиян Костадинов, престоятел на храм "Св. Благовещение", иконом Серафим Янев, предстоятел на храмовете в с. Горна Малина и и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги“, иконом Николай Цурев от храмовото духовенство, иконом Константин Стойчев, предстоятел на храм „Св. Петка“ в гр. Брезник, протойерей Димитър Шумов и протойерей Петър Славов от храмовото духовенство, както и единадесет дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков, сред които йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Литургийните песнопения бяха изпълнени от хористите на Мъжкия катедрален хор, под диригентството на протопсалт Георги Миков.

Боголюбив народ, монаси, монахини и духовници от епархията, духовни чеда, приятели и гости на епископ Поликарп изпълниха храма и влязоха в радостта на празника. В центъра на храма бе поставена икона и частица от мощите на св. Поликарп, богато украсени със свежи цветя и всички присъстващи имаха възможност да им се поклонят и получат духовна подкрепа.

По време на свещеническото причащение проповед за живота и делото на св. Поликарп произнесе архимандрит Евтимий. Той подчерта, че житието на св. Поликарп ни учи на вяра в Христа, на всеотдайност в делата и на любов, която е жертвоподобна и ни помага всичко да преодоляваме.

В края на службата епископ Поликарп приветства присъстващото църковно изпълнение с празника на св. Поликарп и изказа благодарността си към свещенослужителите, взели участие, към певците и всички дошли в храма да възпеят Бога и да почетат светия мъченик, „който със своето свидетелство – мъченичество, показа на всички нас как да живеем с Бога и как да бъдем достойни Негови чеда“.

Владиката сподели, че вече 25 години св. Поликарп е негов духовен патрон. „Той е моя пътеводна звезда, който осветлява житейския ми друм. По неговия пример, нека да живеем с Бога, да Го допуснем да живее в нашето сърце и да ни освещава всеки ден, всеки час... Нека Бог, по молитвите на св. Поликарп да възпълни дните ни с радост, с мир, с душевно благолепие и ни насърчава да му подражаваме във вярата, надеждата и любовта, в мъченичеството му, в търпението му и в свидетелството му на светата Христова православна вяра“ – каза още викарият.

Многобройни поздравления и дарове получи епископ Поликарп за своя личен празник. Приветствие и икона на Св. Богородица му поднесе от името на Румънския патриарх Даниил отец Нелуц Опря, който му пожела здраве и дългоденствие. Архимандрит Самуил поздрави владиката от името на всичките му духовни чеда, като му благодари за примера, който им дава със своята любов и желанието си при разногласия всички да обедини и примири. От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство на катедралния храм поздравление поднесе председателят на храма – ставрофорен иконом Николай Георгиев. Приветствие и дар от името на дяконското съсловие поднесе протодякон Иван Петков. „Благодарим Ви за всичко, което правите за нас! Поднасяме Ви символично този жезъл като наш пастир, който ни води в правилната посока! Благодарим на Бога, че Ви има!“ - каза още протодяконът.

Владиката благодари отново за вниманието и любовта, проявени към него, и поздрави йеродякон Поликарп, който също отбелязва своя имен ден, като му пожела достойно, благодатно служение: "Да се радва в Христовата Църква и в служението! Да носи с радост, с чест, с гордост името на небесния си покровител – многоплодният св. Поликарп, епископ Смирненски. На многая и благая лета!“

Дълго време владиката раздаваше нафора, като получаваше поздравления, цветя и подаръци. Всички присъстващи бяха почерпени с вкусен шоколадов бонбон.

Честит и благословен имен ден, Преосвещени владико! За много и благодатни години!

Текст: Весела Игнатова

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page