top of page

В Самоков бе осветен нов храм, посветен на св. великомъченик Пантелеймон



След близо 200 години в Самоков бе построен и осветен нов храм. Той се намира в парка на „МБАЛ-Самоков” ЕООД и е посветен на великия целител и великомъченик св. Пантелеймон.

В деня, в който Църквата чества неговия празник – 27 юли, новопостроеният храм бе официално осветен.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит пълният чин на освещаването и първата св. Литургия в него извърши Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него в празничното богослужение взеха участие: архимандрит Евтимий, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник за Самоковска духовна околия, иконом Георги Шопов, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Марица, иконом Николай Аршинков, предстоятел на храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Радуил, протойерей Георги Николов, предстоятел на храм „Въведение Богородично“, протойерей Любомир Мишков, предстоятел на храм „Рождество Богородично“ – Бельова черква, протойерей Радослав Ваклин от Дупнишка духовна околия, протойерей Костадин Тренев, свещеник Любомир Годиняков, протойерей Емилиян Дамянов, предстоятел на самоковския храм „Св. Николай Чудотворец“, свещеник Арсений Каньов от София, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дякон Любомир Славчев.

Богослужебните песнопения бяха изпълнени от певци от хор „Св. Наум Охридски“ с диригент д-р Андрей Касабов.

На знаменателното събитие присъстваха десетки жители на Самоков, лекари, медицински персонал и болни. Сред официалните лица бяха областният управител на Софийска област, самоковецът Радослав Стойчев, кметът на Самоков Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет, управителят на болничното заведение д-р Красимира Ковачка, сестрите от Самоковския манастир, депутати, местни общественици, спомоществуватели на храма и много гости.

По време на богослужбата епископ Поликарп награди с офикия „ставрофорен иконом“ отец Михаил Колев, архиерейският наместник на Самоковска духовна околия, като му отправи благопожелания за още по-ревностно служение.

В края своето тържествено слово епископ Поликарп благослови духовенството, певците, ктиторите и спомоществувателите на храма и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и като ги поздрави за трудовете и новата духовна придобивка на града, подари от името на патриарх Неофит на храма голяма икона на св. Пантелеймон.

Приветствие към присъстващите отправи и кметът на града, който отбеляза, че това е първият построен нов храм от близо 200 години, и изрази надеждата, че той ще бъде любимо духовно място както за лекарите и болните от болничното заведение, така и за жителите на града.

С трогателно слово, изпълнено с благодарност към всички потрудили се за изграждането и изографисването на храма, се обърна д-р Ковачка, основен инициатор и организатор за построяването на църквата. Тя сподели накратко историята на строежа и подчерта основните заслуги на ктиторите, отделили най-много време и средства за него.

След радостните събития в храма владиката и представителите на държавната и изпълнителната власт, както и управата на болницата засяха в двора седем секвои, които са посветени на седемте години, през които е строен храма. +++

Първоначалната идея за построяването на храма възниква през 2005 г. от покойната игуменка на Самоковския девически манастир „Покров Богородичен“ майка Гавриила и сестра Теодосия. Инициативата се възприема от управата на болницата, които искали първоначално да построят параклис, където християните, намиращи се на лечение в болничното заведение, да могат да попросят Божията помощ и закрила. Постепенно се оформило желанието църквата да бъде с по-големи размери, за да могат в нея да намират духовна утеха и самоковци от близкия квартал. Главен организатор става д-р Красимира Ковачка, управител на болницата, която сформира църковно настоятелство и се заема с откриване на дарителска сметка за набиране на средства, а архитектурният план започва да подготвя арх. Райна Куманова. На 13 април 2013 г. е извършено чинопоследованието за полагане на основен камък от Знеполски епископ Йоан, тогава викарий на Софийския митрополит. Изборът на покровител на храма се предопределя от разположението на храма в двора на болницата, тъй като св. Пантелеймон се почита като закрилник на лекарите и болните, а и от наличието на мощи на св. великомъченик Пантелеймон в Самоковския девически манастир. Светинята е била донесена преди столетия от Света Гора, за да се изпроси застъпничеството на светеца против върлуващата тогава чумна епидемия в Самоков. За цялостното изграждане на храма се предвижда нуждата от около 100 000 лв. Благодарение на редица дарители са събрани част от средствата, което благоприятства започването изграждането на храма в неговия първи етап. Вторият етап включва пълно завършване на фасадата и вътрешното оформление на новия Божи дом, като намерението е той да приключи до края на 2019 г. Затова е обявена дарителска кампания, която продължава до пълното завършване на храма. Един от най-големите ктитори на храм „Св. Пантелеймон” в Самоков става инж. Симеон Пешов, който предоставя средства за иконостаса. Той е изработен от деца, възпитаници на различни специализирани училища в страната. Безвъзмездно е изградено електрическото захранване, поставянето на дограмата, художественото оформление и цялостната визия на храма.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки от св. олтар: Емануил Сетайеш


bottom of page