top of page

В София бе отслужено третото "Последование на Жениха"На 14 април, Велики вторник, за последен път за тази година бе изпълнено "Последованието на Жениха“.

Това особено умилително великопостно богослужение бе изпълнено  в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ и бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха част от храмово духовенство.

Молитвено участие в покайното богослужение, чиято кулминация е изнасянето на иконата на Христовите страдания взе архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия.

По време на това трето по рода си чинопоследование се изпълнява впечатляващото църковно песнопение „Славата на Касиана“. То е дело на монахиня Касиана и е  изключително по своята поетичност, произведение, написано в източно-невмената нотация.

На певницата църковните песнопения бяха изпълнени от д-р Стоян Малинов и дякон Петър Славов.

В края на последованието еп. Поликарп поздрави вярващите, и им благопожела да продължат ревностно  да завършат Великия пост, за да може с дръзновение и радост да посрещнем славното Христово Възкресение.


Текст : Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page