top of page

В София тържествено бе отбелязана Неделята на жените мироносициВ неделния ден на 3 май, в храм "Св. вмчца Параскева" на ул. "Г. С. Раковски" бе отслужена Архиерейска св. Литургия.

В третата неделя след славното Христово Възкресение Църквата си спомня за благочестивите жени, който неизменно следваха Господа през Неговия земен път, затова и Третата неделя след Пасха е посветна на тях – светите жени мироносици. Те са били сред първите последователи и постоянни слушатели на Иисус Христос. Наричат се "мироносици", защото те на третия ден след кръстната смърт на Спасителя отиват на Неговия гроб, за да помажат с миро (благоуханно масло) Пречистото Му тяло.

Архиерейската света Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с  епископа край св. Трапеза застанаха: архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, архимандрит Евтимий, йеромонах Тимотей, от манастир „Св. Теодор Тирон“, край с. Балша, предстоятелят на храма – иконом Йоан Чикалов, иконом Гоце Христов, протойерей Константин Стойчев, свещеник Добрин Христов, свещеник Костадин Тренев и седем дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

Десетките вярващи от цяла София се радваха на благолепната служба и на прекрасното изпълнение на смесения хор при храма, с диригент Нели Трошева, което спомогна за молитвеното  и вдъхновяващо преживяване на неделната литургия.

Хорът при храма е един от малкото църковни хорове, който по време на извънредното положение не е прекъсвал своето участие в богослуженията. При стриктно спазване на условията – поставяне на маски на лицето и ръкавици на ръцете, певците, ръководени от своя диригент са изпълнявали и изпълняват своите партии, разположени на хоровия балкон с необходимата дистанция помежду им.

В края на Литургията еп. Поликарп радостно поздрави църковното събрание с празника на жените мироносици.

Те са онези жени, които не изоставиха Господа Иисуса Христа през всички Негови трудни дни. Със своето мъжество, обич и преданост служиха на Господа,  затова се удостоиха да станат първите свидетели на Възкресението Му... Те ни служат за пример как живеем, как да служим на Господа и да Му бъдем верни със сърце и душа!“ – каза в словото си владиката.

+++

Светите евангелисти изброяват в числото на мироносиците няколко жени: Мария от Магдала (Магдалина), друга Мария – майка на Яков и Йосия, Саломия – майка на апостолите Яков и Йоан Заведееви. Освен тях, Църквата причислява към групата на мироносиците Сусана, Йоанна, както и Марта и Мария – сестрите на Лазар, който е възкресен от Христос. Всички тези благочестиви жени, заедно с избраните 12 апостоли, изповядват Иисус Христос за обещания от хилядолетия Месия и за Спасител на света.

Всички те, освен Марта и Мария, придружават постоянно Христос в Неговите пътувания из Юдея и Галилея и слушат словата на Неговото божествено учение. Когато Иисус поема трънливия път на страданията, те Го придружават навсякъде и свидетелстват за Него. А когато Той умира на кръста, те заедно с Йосиф Ариматейски и Никодим вземат дейно участие в Неговото погребение.

В дните след смъртта на Христос Неговите последователи жени се оказват много по-дейни и по-всеотдайни от последователите Му мъже. Докато мъжете са парализирани от страх и угризения на съвестта, жените още в петък и събота започват да събират благоухания, за да помажат тялото на мъртвия Иисус по еврейския обичай. Щом изтича пасхалната събота, през която евреите не работят нищо, светите жени още призори избързват да отидат на гроба Господен.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page