top of page

В София тържествено бе отбелязан празникът на иконата на Божията майка - "Всех скорбящих радост"



На 24 октомври Православната ни църква отбелязва празника в чест на иконата на Божията майка - "Всех скорбящих радост" (Радост на всички скърбящи). По този повод в столичния храм "Покров Богородичен", който в този ден чества своя втори храмов празник, бе отслужена Архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, тя бе възглавена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Евтимий, ставр. ик. Николай Танев, предстоятел на храма, ставр. ик. Ангел Янъков, председател на столичния храм "Св. Климент Охридски", протойерей Георги Янъков от храмовото духовенство, протойерей Васил Танев от столичния храм "Св. София", протойерей Костадин Тренев и двамата йеродякони: Вартоломей и Поликарп.

Миряни от цяла София дойдоха в покровския  храм, за да вземат молитвено участие в празничната богослужба. За молитвеното настроение на вярващите допринесе професионалният певчески хор при храма, ръководен от Димитър Стоянов.

В този ден, когато честваме Божията майка, даваща утешение на всички просещи от нея с вяра и надежда, мнозина от присъстващите се причастиха с Христовите Тайни.

С решение на Светия Синод на БПЦ-БП от 2018 г., тази дата, на която се отбелязва празникът на иконата на Божията майка "Всех скорбящих радост" става ежегоден Ден за молитва за децата с увреждания и техните семейства, а денят бе вписан в месецослова на Българската православна църква.

По този повод, в края на литургията бе прочетена специална молитва за здраве и благополучие на всички деца с увреждания и здравословни проблеми.

След молитвеното чинопоследование еп. Поликарп се обърна към голямото множество църковно изпълнение и като припомни историята на празника, преподаде първосветителския благослов на Светейшия патриарх Неофит. Той специално поздрави предстоятеля на храма – отец Николай Танев и отправи благопожелания.

С многолетствие завърши празничната богослужба, след което владиката дълго раздаваше нафора, а миряните с благоговение се покланяха на празничната икона, богато украсена със свежи цветя.


Текст и снимки: Весела Игнатова


bottom of page