top of page

В столичния храм „Свето Благовещение“ беше прочетена втора статия на акатиста на Света Богородица



На 18 март в столичния храм „Свето Благовещение“ в кв. „Дружба“ беше отслужено последованието на малкото повечерие и прочетена втора статия на Богородичния акатист.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, богослужението беше възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Молитвено участие в Богородичното последование взеха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на храм "Свето Благовещение", свещеник Атанас Георгиев и свещеник Тома Попов, от храмовото духовенство и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха хористи от Софийския свещенически хор, с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов.

След прочитането на втората статия на акатиста, Белоградчишкият епископ Поликарп произнесе проповед, в която призова вярващите да подражават на Божията Майка, като изпълват сърцата си със смирение, кротост, търпение, мълчание и най-вече любов.

Епископ Поликарп благодари на всички присъстващи на богослужението за тяхната съпричастност към съборните богослужения и доброто свидетелство, че Църквата обича Света Богородица и я призовава за опора и се ползва от нейния благ пример.

Епископът поздрави църковното изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела леки и благодатни дни.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page