В столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужена архиерейска вечерняНа 29 януари, в навечерието на празника на тримата светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска вечерна служба в храм "Св. св. Кирил и Методий", гр. София (намиращ се на Женския пазар).

В храма, съхраняващ по частица от мощите на тримата светители, вечернята възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, свещеник Захарий Димитров, свещеник Костадин Тренев, свещеник Георги Читалов, дякон Пламен Николов, дякон Спас Рангелов, дякон Панталеймон, дякон Борис и дякон Любомир Тасев.

С църковните си песнопения енорийските клиросни певци допринесоха за молитвеното настроение на множеството християни, изпълнили столичния храм в януарската вечер.

В края на вечернята бе отслужен и чинът на петохлебието, за здраве и благословение на богомолния народ.

С тържествено слово епископ Поликарп благодари и поздрави духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Като припомни примера в отстояване на вярата и горещата почит към тримата светители и българския св. цар Петър, също честван в утрешния ден, епископ Поликарп призова вярващите: „Да изпълним сърцето си с вяра, надежда и любов; да бъдем Христови и да знаем, че Божият народ пребъдва в единство, никога не се разделя и не приканва към разделение.“

От името на предстоятеля на храм „Св. св. Кирил и Методий“, храмовото духовенство, църковното настоятелство и енориашите, архимандрит Евтимий отправи благодарност за богослужението и поздрави викария на Софийския митрополит, пожелавайки му здраве и сили, за да може все така да посещава и насърчава християните с мъдри слова и благ пример.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Александър АнгеловЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.