top of page

В храм „Рождество Богородично“ в гр. Кочериново бе отслужена архиерейска св. Литургия




На 11 октомври, Неделя на св. отци от Седмият вселенски събор, в Дупнишка духовна околия бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Рождество Богородично“, гр. Кочериново, неделното богослужение възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Димитър Димитров, свещеник Румен Дивилски, предстоятел на храма, свещеник Спас Рангелов, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

На певницата петима духовници огласиха службата с църковни песнопения – свещеник Петър Славов, свещеник Добри Добрев, свещеник Петър Очков, дякон Борис Борисов и дякон Гавриил Николов.

Службата уважиха председателят на Общинския съвет на гр. Кочериново г-жа Елена Бозовайска, зам. кметът на града, както и редица местни християни.

В слово след края на службата епископ Поликарп благослови духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като тълкува днешното Евангелско четиво с притчата за Сеяча: „Семето, което се сее в сърцата на човеците, Словото Божие, цели да направи щото всеки един от нас в духовен план, в социален план да стане многоплоден, да има достойни плодове в своя живот, за да може живеейки по този начин, трудейки се и възраствайки да има много, но и да се превърне в пример за своето общество.“

Свещеник Румен Дивилски от своя страна и от името на църковното настоятелство отправи слова на благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит и към викария му епископ Поликарп за съвместната служба и подкрепата, като им връчи кошница с плодове и други дарове.


Текст и снимки: Пламен Михайлов



bottom of page