top of page

В храм „Св. Богородица - Живоприемни източник“, гр. София, бе отслужен Богородичен молебен канон



На 12 август вечерта, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица на съвременен български език в столичния храм „Св. Богородица - Живоприемни източник“, кв. "Подуяне".

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Симеон Иванов, предстоятел на храма, ставрофорен иконом Кирил Дидов, предстоятел на храм „Св. ап. Петър и Павел“, иконом Антоний Алексиев, предстоятел на храм „Св. Димитър“ в кв. „Хаджи Димитър“, иконом Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. мчца Параскева“, протойерей Стилиян Табаков, предстоятел на храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, храмовото духовенство в състав: иконом Иван Димитров, протойерей Стефан Рачев и свещеник Петър Симеонов, а също така и духовниците свещеник Венцислав Иванов, предстоятел на храм „Св. Николай Мирликийски“ в гр. Бухово, свещеник Йосиф Стоименов, свещеник Павел Димитров, предстоятел на храм „Св. Георги“ в с. Бистрица, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Клиросни псалти от столицата, заедно с храмовите певци се погрижиха църковните песнопения под ръководството на д-р Андрей Касабов, за духовна радост на голямото множество християни, изпълнили храма за вечерната молитва.

В края на богослужението епископ Поликарп се обърна към духовенството, певците и изпълнението на храма, като благослови всички присъстващи от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и разясни Евангелското четиво за Марта и Мария. „Всеки един от нас има едно задължение, послушание, очакване от Църквата" – сподели владиката – " стоейки пред Божия образ, покланяйки се на Св. Богородица, светите отци и мъчениците да променяме себе си… Да виждаме онова, което е нередно в нашия живот и общуване и да се стремим да го поправяме.“

Предстоятелят на храма иконом Симеон Иванов от своя страна и от името на духовенството и присъстващите на съборната богослужба благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за съвместното моление и споделената духовна радост, като подари на владиката букет цветя.


Текст и снимки: Пламен Михайлов


bottom of page