top of page

В чест на св. Максим Изповедник бе отслужена архиерейска св. Литургия в столицата



На 12 август тази година Църквата чества паметта на великия подвижник св. Максим Изповедник – един от най-почитаните свети отци, отстоявал чистотата на православната вяра през време на възход на христологически ереси и засвидетелствал верността си към Христа с мъченическия подвиг на изповедничеството през 662 г.

Днес столичният параклис „Св. Максим Изповедник“ – част от новостроящия се храм „Св. архидякон Стефан“, в "Южния парк", почете своя храмов празник с архиерейска света Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с иконом Йоан Куков, предстоятел на храма, протойерей Георги Спасов, предстоятел на храм „Св. Петка Самарджийска“, протойерей Иван Иванов, протодякон Иван Петков и йеродякон Вартоломей.

Тържествените църковни песнопения изпълниха софийски духовници и клиросни певци, а редица християни съучастваха молитвено и приеха свето Причастие.

В слово след края на светата Литургия епископ Поликарп поздрави за храмовия празник духовенството, певците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като припомни за подвизите на светия изповедник. „Нека по молитвите на св. Максим Изповедник Господ Иисус Христос утвърди в нашите сърца да бъдем богослови" – пожела на всички владиката – "да бъдем познавачи на нашата вяра и да не се отклоняваме нито наляво, нито надясно, пазейки православната вяра, живеейки и утвърждавайки се в нея и предавайки я на идните поколения чиста, свята и спасителна.“

От името на всички присъстващи иконом Йоан Куков отправи синовна благодарност към Негово Светейшество патриарх Неофит и викария му епископ Поликарп за тържествената богослужба. Предстоятелят се помоли на Всеподателя Бога с архиерейска благословия и застъпничество скоро да бъде построен и големият храм „Св. мчк архидякон Стефан“, за слава на Господа и на Неговите светии.


Текст и снимки: Пламен Михайлов

bottom of page