top of page

Голям празник в Кремиковския манастир "Св. Георги Победоносец"

Актуализирано: 6.10.2020 г.



В неделния ден на 4 октомври, три дни след като чествахме Покров Богородичен, в Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец“ се състоя голям празник. Той бе посветен на съборния манастирски храм, който носи името на Покрова на Божията Майка, и в чиято чест бяха осветени нови манастирски придобивки. Празничната програма започна с отслужването на Архиерейска света литургия, която с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.


В съслужение взеха участие архимандрит Евтимий, ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир, протойерей Костадин Тренев, свещеник Георги Младенов от храм „Успение Богородично“, с. Горна Малина, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дяконите Борис Борисов и Гавриил Николов. Под ръководството на софийския псалт Методи Стоилов песнопенията на утринната и св. Литургия бяха изпълнени от деца, които ежегодно посещават манастирските лагери по вероучение и ежеседмично се обучават в изпълнението на източно-църковно пение. Празничната богослужба бе уважена от кмета на района и кметски служители, дарители, строители, читалищни дейци, множество деца от местните фолклорни състави, родители и десетки поклонници. Мнозина от присъстващите в края на литургията се причастиха със св. Христови Тайни. След богослужбата в храма, с литийно шествие духовенството и множеството деца в изряден ред се отправиха към входната манастирска порта. Там, пред колонадите на реновираната манастирска сграда бе извършен празничен водосвет. Със светена вода бяха осветени новите помещения: църковен магазин, архондарик и др. манастирски помещения.   Викарият на Софийския митрополит се обърна с празнично слово към стотиците присъстващи малки и големи представители на българския фолклор, ктитори, дарители на св. обител и поклонници, като ги поздрави с манастирския празник и с новата сграда. Владиката изказа благодарност за „неуморните трудове и благи, и духовно обдарени дела“ на отец Серафим като изтъкна, че той се грижи не само за благолепието на манастирския комплекс, но и за изграждането на поверените му човешки души. В негово лице Софийска митрополия вижда отговорен стопанин на църковна собственост, както в храма в Горна Малина, така и тук, в Кремиковския манастир“ - каза още той и му пожела: „Нека Бог да му въздава, по молитвите на св. Богородица и св. Георги“.

Владиката благодари сърдечно на духовниците и на всички дошли да почетат манастира празник учители, възпитатели, родители и помощници за богоугодното дело по възпитание на децата в истинни вяра, надежда и любов, и преподаде първосветителския благослов на Българския патриарх Неофит Празничната програма продължи с  изпълнения на четири кремиковски формации и гостуващи фолклорни ансамбли. Гостите от Софийска митрополия и основните ктитори и строители на манастира бяха поканени в новоосветената зала за гости, където бе направен кратък анализ на стореното до момента и бяха начертани планове за предстоящата работа.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова и Photo studio Еlrisha

bottom of page