top of page

Две ръкоположения за Четвърта Неделя на Великия пост в храм „Въздвижение на Св. Кръст Господен"На 11 април, Неделя на св. Йоан Лествичник, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена Василиева света литургия с архиерейско предстоене в столичния храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен“, кв. „Лозенец“.

Богослужбата в благолепния храм възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, йеромонах Севастиан, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично – Седемте престола“, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма „Въздвижение на Св. Кръст Господен“, протойерей Божидар Маринов от храмовото духовенство, протойерей Костадин Тренев, йеромонах Гавриил, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и йеродякон Натанаил.

С полагащите се църковни песнопения за молитвеното настроение допринесоха храмовите псалти и църковни певци от хора „Св. Наум Охридски“, ръководени от д-р Андрей Касабов.

Службата уважиха и стоматолози от Факултета по дентална медицина на Медицински университет – София, тъй като днес Църквата чества и св. Антипа, епископ Пергамски – покровител на стоматолозите. Частица от неговите мощи бе изнесена за поклонение, за радост на голямото множество християни, изпълнили храма.

В началото на службата благоговейният мъж Ален Мулачки бе постриган за четец и певец, а в последствие и ръкоположен за дякон на Българската православна църква, като му бе дадено духовното име Алексий. Той е роден през 1994 г. в град Делчево (Царево село), Р. Северна Македония. Завършва Духовна семинария в Скопие, а през 2014 г. се мести в София и записва бакалавър в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“. Висшето си образование завършва през 2020 г, а в последствие записва и магистратура „Литургия и музика“. Щастливо женени, днес със съпругата си имат и едно дете.

По време на светата Литургия бе извършено и ръкоположението за йеромонашеско служение на йеродякон Натанаил от братството на Осеновлашкия манастир. Той прие монашеско пострижение в светата обител на 28 декември 2020 г., а на 14 март т. г. бе произведен в йеродяконски чин.

Епископ Поликарп поздрави със слово духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като пожела на двамата новоръкоположени клирици благодатно и безбедно служение за духовна полза на Светата ни Църква и на техните близки. Владиката насърчи християните: „Нека смирението, за което говори най-вече в своите писания св. Йоан Лествичник, да струи в нашето сърце. И да знаем, че без истинско смирение не можем да кажем, че сме придобили една или друга добродетел. Защото смирението облагодатява и ни дава добра почва, върху която хвърленото семе на Божието Слово да даде своите достойни плодове – не само за наше спасение и полза, но и за духовна полза и спасение на всички онези, които са около нас.“

От името на църковното настоятелство и на всички присъстващи предстоятелят на храма о. Любомир благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит чрез викария му епископ Поликарп за благодатната служба, за топлите думи и молитви, като изказа своята надежда скоро да бъде построен дълго подготвяният параклис в чест на св. Антипа Пергамски в двора на Факултета по дентална медицина, за където е предназначена и частицата с мощите на светеца.


Текст и снимки: Пламен МихайловComments


bottom of page