top of page

Денят на св. Григорий Богослов бе почетен в с. Григорево



На 25 януари, когато Църквата чества паметта на св. Григорий Богослов, Архиепископ Константинополски, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети храм „Св. Григорий Богослов“, с. Григорево.

С благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит той отслужи Архиерейска св. Литургия по случай храмовия празник на църквата.

В съслужение с викарния епископ в празничната богослужба взеха участие: йеромонах Спиридон, иконом Стоян Стоянов, предстоятел на храма, иконом Иван Дамбов, иконом Серафим Янев, протойерей Иван Плещов, протойерей Симеон Иванов, свещеник Цветан Велинов, свещеник Георги Читалов и дякон Павел Димитров.

Клиросното пение бе изпълнено от свещеник Костадин Тренев, Весела Игнатова и Грисен Чакъри.

Да почетат вселенския богослов и да бъдат съпричастни към духовната радост на енорията в храма на съборна молитва се събраха десетки жители на селото и християни от София, които с голямо внимание участваха в молитвеното събрание, продължило няколко часа.

Празникът бе уважен от кмета на гр. Елин Пелин - доц. д-р Ивайло Симеонов и от г-н Николай Плещов, председател на Общинския съвет на Елин Пелин.

Молитвеното тържество бе почетено и от кмета на с. Григорево.

Преди началото на Литургията епископът пострига за четци и певци трима младежи: Симеон, Иван и Едуард, които да помагат на местните свещеници в богослужението.

След края на богослужението епископ Поликарп се обърна към събралото се множество богомолен народ с пастирско слово. Той вдъхновено говори за живота, примера и духовното наследство завещано ни от св. Григорий Богослов като се спря на делото на великия светител, наречен по достойнство „стълб на православното богословие“, и на прочутите му богословски слова, в които се разкрива мистичният опит за тайната на Божията същност.

„Св. Григорий във всичко просия. И в евангелската истина, на която стана пазител и в добродетелния живот, и в светлия пример на православната вяра, затова беше изпратен не къде да е, а в Константинопол, за да възглави архиепископията, която е майка на всички църкви - каза в словото си владиката. Той единствен носи званието „Богослов“, признато му от целия християнски свят. Той беше не просто богослов, но живееше с богословието и утвърди вярата на християните в Триединния Бог: Отец, Син и Св. Дух.  Затова е сравнен и с любимия Христов ученик – светия апостол и евангелист  Йоан Богослов…“ - каза еп. Поликарп и приведе впечатляващи примери за достигане на умозрителните тайни за Бога, споделени в трудовете на св. Григорий.

Вдъхновено звучаха думите владиката и той продължително пастирски разсъждава върху многообразното творчество на светителя. В края на словото си той пожела да се поучим от неговия пример и от живота на неговото семейство, членовете на които са станали светии, да осъзнаем че „с труд и постоянство“ може да се преодолеят всички препятствия и е нужно да се подбуждат човеците да водят християнски начин на живот.

Викарият поздрави духовниците и миряните от името на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да имат здраве, мир, единство и взаимна любов, за да бъдат "както досега, така и занапред истински Божи народ."

С думи на благодарност и красив букет цветя към него се обърна отец Стоян, който благодари за владиката за посещението и отправи покана за нови срещи по благодатни поводи.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page