top of page

Денят на св. мъченик Трифон тържествено беше отбелязан в столичния квартал БоянаНа 1 февруари Православната църква почита паметта на св. мъченик Трифон Фригийски.

Неговата памет достойно беше почетена в столичния храм „Св. вмчк Пантелеймон“ в кв. Бояна.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше отслужена архиерейска света Литургия, която оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В празничната служба съслужиха: архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Васил Радков, предстоятел на храма, свещеник Лука Китин, предстоятел на храм "Св. Троица" в кв. Драгалевци, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения бяха изпълнени от г-н д-р Андрей Касабов, заедно с клиросни певци от София.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и запозна вярващите, дошли да почета паметта на св. Трифон, с неговия живот, трудове и мъченичество. Изявявайки неговите добродетели, епископ Поликарп подтикна църковното изпълнение да му подражава на силната вяра, на любовта му и мъжеството, чрез които победи силните и показа величието на Бога.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп поздрави вярващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополити Български патриарх Неофит и им пожела, по молитвите на св. Трифон, Бог да ги благослови и утвърди дните им във вяра, смирение и духовна чистота.

Думи на благодарност към епископ Поликарп, от името на енорията, поднесе ставр. ик. Васил Радков. Той благодари на епископа за уважението и любовта към енорията в Бояна, както и си пожела по-чести архиерейски богослужения и братски събирания в поверения му храм.

Празникът в енорията на св. Пантелеймон в Бояна продължи с молитва за благословение на лозовите насаждения, както и по стародавна традиция, със зарязване на лозите в двора на храма.


Снимки: протойерей Костадин Тренев

Comments


bottom of page