top of page

Днес бяха осветени камбаните на новостроящия се храм "Св. Благовещение" в кв. "Дружба"На 2 октомври тържествено бяха осветени камбаните на новия храм  „Св. Благовещение“ в столичния кв. „Дружба“.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит последованието бе извършено от Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, с когото съслужиха духовниците от съседния храм "Св. пр. Илия" - ик. Емилиян Костадинов и протойерей Димитър Москов, както и протойерей Костадин Тренев, и йеродяконите - Вартоломей и Поликарп. Последованието по освещаването на новите камбани, закупени с дарителски средства се състоя пред новостроящия се храм. Там, първо бе отслужен празничен водосвет, след което бе извършен специалният чин за освещаване на църковните камбани. Събитието бе уважено от кмета на район "Искър" - Ивайло Цеков, дарителя Валентин Станков, секретаря на Софийска митрополия Ангел Младенов, общественици и десетки енориаши.

В края на последованието еп. Поликарп се обърна към присъстващите: „Извършихме освещение на камбаните на този нов храм. Нека Бог, по молитвите на Св. Богородица и по молитвите на св. пр. Илия благослови тези камбани, за да бъдат меден глас, който призовава вярващите да мислят за Бога и духовния живот. Нека чрез тези благодатни мисли да жадуват и да влизат в храма и влизайки в храма, да намерят духовен покой, удовлетворение, цел в живота, чрез Господа Нашего Иисуса Христа.... Винаги се радваме, когато се освещават камбани и други църковни придобивки. Днес нашата радост е голяма благодарение на щедрото дарителство на г-н Станков, който като вярващ християнин пожела да подпомгне храма като дари тези три медозвучни камбани, които чрез своя звън се надяваме да предизвикат и Божието благословение!" – каза владиката и като благодари на всички дарители: общината, свещенството и ктиторите пожела да се съберем в скоро време, за да се освети и храма. "Бог да благослови тези нови придобивки! Нека те да украсяват светия храм, да бъдат за радост и утеха на благочестивите и боголюбиви вярващи!"


Текст и снимки: Весела Игнатова


Comments


bottom of page