top of page

Достойно бе отбелязана 505-ата годишнина от мъченичеството на св. Георги Софийски НовиНа 11 февруари Православната Църква чества паметта на българския мъченик св. Георги Софийски Нови, пострадал за Христовата вяра през 1515 г. – точно преди  505 години.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия в манастира „Успение Богородично“ в столичния кв. Драгалевци, където се съхранява част от мощите на родния светец.

Богослужението бе възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Алексий, ефимерий на Драгалевския манастир, иконом Серафим Янев, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина, свещеник Георги Читалов и дякон Спас Рангелов.

Молитвено участие в светата Литургия взе и игуменката на манастира монахиня Серафима, както и монахиня Йоанна от сестринството, а църковните песнопения изпълниха столични свещеници, дякони и певци под ръководството на дякон Петър Славов.

В своето слово епископ Поликарп припомни живота и мъченичеството на софийския светец, който с примера си ни подканя „да обкичим и оградим живота си с добродетелност, смирение, духовно постоянство, да изградим себе си в мъжество“, по думите на владиката. Викарият на Софийския митрополит отправи благопожелания за празника на духовенството, игуменката, сестринството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като благодари за грижата и топлото посрещане.

Майка Серафима също изрази своята радост от голямата духовна благодат на извършеното архиерейско богослужение, а посетителите на манастира получиха благословение от честните мощи на св. Георги Софийски Нови, отворени за поклонение в деня на неговото честване.
ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page