top of page

Достойно бе почетана паметта на св. Наум Охридски в София



На 23 декември отбелязваме паметта на българския просветител св. Наум Охридски. В едноименния столичен храм в квартал „Дружба” в чест на празника бе отслужена Архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха храмовото духовенство - протойерей Владимир Дойчев, свещеник Владимир Гълъбов, свещеник Арсений Каньов, свещеник Костадин Тренев и дяконите Петър Славов и Спас Рангелов.

Множество миряни изпълниха софийския храм „Св. Наум Охридски” по повод празника на светеца, сред тях бяха проф. Климентина Иванова, артисти и общественици. Председателят на църковното настоятелство отец Христо Пудин посрещаше всички богомолци с любов и благословение.

За молитвеното настроение на присъстващите допринесе антифонното пение на църковните певци от храмовия хор „Св. Наум Охридски“, под ръководството на д-р Андрей Касабов.

Преди началото на литургията еп. Поликарп пострига за четец и певец на БПЦ благоговейните мъже Юлиан и Кристиян.

В края на литургията владиката се обърна с пастирско слово към присъстващите и говори за житието, просветните трудове на св. Наум Охридски за Христовата Църква и за българския народ, за особеното му смирение и за несекващото му чудотворство и любов към нас.

Като предстоятел на тържествуващия храм ставрофорен иконом Христо Пудин благодари на епископа за участието му в празника и го увери, че винаги, че с голяма радост е очакван и приеман в ръководената от него енория.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова и Александър Ангелов


bottom of page