Достойно бе почетана паметта на св. Наум Охридски в СофияНа 23 декември отбелязваме паметта на българския просветител св. Наум Охридски. В едноименния столичен храм в квартал „Дружба” в чест на празника бе отслужена Архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

С него съслужиха храмовото духовенство - протойерей Владимир Дойчев, свещеник Владимир Гълъбов, свещеник Арсений Каньов, свещеник Костадин Тренев и дяконите Петър Славов и Спас Рангелов.

Множество миряни изпълниха софийския храм „Св. Наум Охридски” по повод празника на светеца, сред тях бяха проф. Климентина Иванова, артисти и общественици. Председателят на църковното настоятелство отец Христо Пудин посрещаше всички богомолци с любов и благословение.

За молитвеното настроение на присъстващите допринесе антифонното пение на църковните певци от храмовия хор „Св. Наум Охридски“, под ръководството на д-р Андрей Касабов.

Преди началото на литургията еп. Поликарп пострига за четец и певец на БПЦ благоговейните мъже Юлиан и Кристиян.

В края на литургията владиката се обърна с пастирско слово към присъстващите и говори за житието, просветните трудове на св. Наум Охридски за Христовата Църква и за българския народ, за особеното му смирение и за несекващото му чудотворство и любов към нас.

Като предстоятел на тържествуващия храм ставрофорен иконом Христо Пудин благодари на епископа за участието му в празника и го увери, че винаги, че с голяма радост е очакван и приеман в ръководената от него енория.


Текст: Весела Игнатова

Снимки: Весела Игнатова и Александър Ангелов


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.