top of page

Дяконско ръкоположение за храмовия празник на св. Атанасий Велики в с. Лозен



На 18 януари Православната Църква чества великия египетски богослов и изповедник свети Атанасий, Архиепископ Александрийски, защитник на Христовото учение от арианската и несторианската ереси.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в храм „Св. Атанасий Велики“ в с. Лозен.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Цанко Тотев, предстоятел на храма „Св. Атанасий Велики“, йеромонах Игнатий, ефимерий на манастир „Възнесение Господне“ в с. Лозен, иконом Лазар Георгиев, предстоятел на храм „Св. вмчк Георги“ в столичния кв. Горубляне, свещеник Михаил Калинчев, предстоятел на храм „Св. вмчк Георги“ в с. Лозен, свещеник Станислав Иванов, свещеник Костадин Тренев, свещеник Георги Марков, както и четирима дякони, ръководени от дякон Петър Славов.

В препълнения за празника молитвен дом църковните песнопения бяха изпълнени от храмовите клиросни певци под ръководството на йеромонах Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“.

По време на светата Литургия, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит за дякон бе ръкоположен иподяконът Радостин Манов, като му бе дадено духовното име Харитон.

Също така бе извършено и едно пострижение за четец и певец в храма – на благоговейния мъж Борислав.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп пожела благодатна и достойна служба на новия клирик на Българската православна църква и отправяйки благослов от името на Негово Светейшество, поздрави духовенството, църковните певци и всички присъстващи с храмовия празник. Викарият на Софийския митрополит припомни основни моменти от дивния живот на светия отец Атанасий Велики – неговите монашески подвизи, изповедничество и участие на Сердикийския събор в днешната българска столица, както и неговите завещания към нас: силна вяра и постоянство в духовния живот; мъжество и търпение в отстояване истината Христова; любов, преклонение и единение с Бога.

В своето слово епископ Поликарп също сподели, че от днес нататък стажуващият свещеник Георги Марков ще бъде на служение в лозенския храм „Св. Атанасий Велики“, за подкрепа на достойния предстоятел в обслужването на енорията и за да поеме от дългогодишния му духовен опит.

В отговор ставрофорен иконом Цанко Тотев отправи прочувствени думи на благодарност към Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, към викарния му епископ и изпълнението на храма за споделената духовна богослужебна радост, като призова християните: „Молитвата нека ви бъде основният аргумент, който ще ви служи в каквито и обстоятелства да се намирате“.

След края на богослужението свещеник Георги Марков извърши освещаване на благословено ястие, за здраве и спасение на присъстващите и техните близки.

+++ Радостин Росенов Манов е на 41 год. Има висше образование с три завършени магистратури. Първата му магистратура е от Международно висше бизнес училище гр. Ботевград, със специалност „Бизнес администрация“. Втората магистратура е от Медицински университет - град София, "Факултет по обществено здраве", специалност „Обществено осигуряване и здравен мениджмънт“. От Софийски университет „Свети Климент Охридски“ Богословски факултет е магистър по „Теология“. Има завършена специалност "Парамедик" трета степен. Женен с 5 деца, като най – малката е ученичка в 5 клас.


Текст: Пламен Михайлов

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page