top of page

Дяконско ръкоположение на имения ден на епископ Поликарп Белоградчишки в столичния храм „Св. София“



На 23 февруари честваме празника на св. мъченик Поликарп, епископ Смирнески – ученик на св. Йоан Богослов и учител на св. Ириней Лионски.

Днес своя имен ден отбелязва Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и йеродякон Поликарп.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия в старинния столичен храм „Св. София“. Богослужбата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а с него съслужиха 22-ма духовника: архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас, архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия и предстоятел на храма „Св. София“, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. вмчк Георги“, йеромонах Спиридон от Църногорския манастир, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм „Св. Петка“ в гр. Брезник, протойерей Сава Кокудев и протойерей Васил Танев от храма „Св. София“, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петко Дишков, предстоятел на храм „Св. Николай Чудотворец“ в с. Расник, свещеник Георги Марков, предстоятел на храм „Св. Атанасий Велики“ в с. Лозен, свещеник Георги Читалов, свещеник Петър Славов, както и митрополитския протодякон Иван Иванов, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп, дякон Любомир Тасев и дякон Гавриил Николов.

За църковните песнопения на светата Литургия се погрижи храмовия смесен хор на „Св. София“, с което допринесе за празничното и молитвено настроение на множеството миряни, събрали се за днешния празник.

Редица монаси, монахини и духовници от епархията, както и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, също бяха дошли на службата, за да вземат молитвено участие и да почетат имения ден на своя архиерей.

За радост на всички присъстващи и днес в храма бе донесена за поклонение от Софийска митрополия частица от мощите на св. Поликарп Смирненски.

В началото на службата бе постриган за „четец и певец“ тригодишният Теодосий, син на протойерей Иван Иванов от столичния храм-ротонда „Св. вмчк Георги“. Семейството на епархийския духовник има шест деца, от които всичките четири момчета вече са постригани за „четец и певец“ и активно помагат в богослуженията.

По време на светата Литургия бе извършено и ръкоположението на благоговейния мъж Йоан Кръстителски за дякон на Българската православна църква, а епископ Поликарп му пожела достойно служение и Бог да го обдари със „сърдечност, човечност и познание“.

Йоан Кръстителски е роден през 1990 г. в гр. София. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2009 г., а Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 2013 г. В последствие записва магистратура в същия факултет по „Църковно и социално дело“, която успешно защитава през 2019 г. и работи като социален работник към детски център на Столична община. Последните пет години помага като четец, певец и иподякон в столичния храм „Св. Троица“, кв. „Константин Величков“, като негов духовен наставник е свещеник Петко Дишков.

В края на службата редица духовници отправиха поздравления към викария на Софийския митрополит за имения му ден, като му връчиха различни дарове. Архимандрит Исаак прочете приветствено слово от името на духовени братя и чада на епископ Поликарп, като му пожела: „Бог да Ви дарува здраве, сили и мъдрост във Вашето нелеко и отговорно архипастирско служение“ и му подари от тяхно име архиерейско облачение. От името на всички служители на Софийска митрополия о. Ангел Ангелов пожела на владиката: „Онази любов, с която ни дарявате всекидневно, тя да бъде постоянно с Вас, за да пребъдваме с радост в истинския живот, който е определил за нас нашия Господ Иисус Христос“. Със слова и дарове поздравиха викария на Софийския митрополит и иконом Михаил Колев от името на Самоковска духовна околия, о. Нелуц Опря, архимандрит Никанор от името на духовници от Сръбската православна църква, а от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит г-н Ангел Младенов му подари панагия с образа на Св. Богородица, с пожеланието: „Божията Майка да Ви закриля и помага във Вашето служение, да Ви укрепява и да имате по-голямо търпение към нас“.

Епископ Поликарп изрази своята радост и благодарност към всички със слово в края на службата, поздравявайки за днешния празник духовенството, певците и храмовото изпълнение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Владиката припомни важни моменти от житието на св. Поликарп Смирненски и сподели: „Преди 25 години ми бе дадено името на св. Поликарп по време на моето монашеско пострижение от моя духовен отец Величкия епископ Сионий… Оттогава се стремя да бъда скромен подражател на живота, делото и служението на св. свмчк Поликарп… Радвам се, че по молитвите на св. Поликарп Бог ме удостои да бъда викарий на Негово Светейшество – няма по-голяма радост и благодарност от това, да си близо до ангела на Българската православна църква, който е един истински, изряден пример за всички нас за смирение, кротост, любов, бащинска грижа и търпение“.

Владиката поздрави и йеродякон Поликарп с думите: „Бог да му дава сили да носи с радост, със скромност, с търпение името на св. Поликарп, и да се отличи с многоплодни дела“, тъй като името Поликарп на гръцки означава „многоплоден“. +++

Светият мъченик Поликарп е пряк ученик на св. Йоан Богослов, поставен от самите апостоли за втори поред епископ на Смирна, Мала Азия. Пише и изпраща до съседните църковни общини множество послания, от които днес е запазено „Послание до филипийците“ – важен документ за датировката на Новозаветните книги. В него той дава нравствени насоки и напътства вярващите да изпълняват християнския си дълг, да бъдат твърди във вярата, да пазят братството във взаимна любов и единението в истината.

Със своята кротост и твърдост на духа св. Поликарп обръща мнозина към Христовата вяра, активно изобличава ересите, усърдно се грижи за благото и душевната полза на своето паство в жестоките гонения, заради което скоро става най-почитаният епископ в Мала Азия. Местната езическа власт и юдеите определят светеца за „баща на християните“ и за „развратител на Мала Азия“, заради което през 167 г. е изпратен на клада, а след като тялото му остава невредимо, бива пронизан с меч.

Прославен от Бога още приживе с дара на чудотворството, св. Поликарп Смирненски става пример за подражание в цялата Църква със своя добродетелен живот и с мъченическата си кончина. Апостолският ученик оставя след себе си редица бележити последователи, между които и Лионският епископ св. мъченик Ириней.


Текст и снимки: Пламен Михайлов



bottom of page