top of page

Епископ Поликарп взе участие в службата за Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала



Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави полагащата се утринна, която се отслужва на Бъдни вечер в Патриаршеската катедрала, и която предшества големия празник Рождество Христово. Светейшият патриарх съслужи с Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим - гл. секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство на храм-паметника "Св. Александър Невски", Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на СДС "Св. Йоан Рилски", архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Евтимий, ик. Николай Георгиев, началник на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод, храмовото духовенство и многобройно столично свещенство. Молитвено участие в предрождественската богослужба взеха г-н Емил Велинов, директор на дирекция "Вероизповедания" към МС и други официални гости.

"В трепетното очакване на Христовото Рождество отново въздигаме сърцата си към небесата и с благодарствени молитви прославяме неизразимото величие на жертвената Божия любов и на дивния Божи промисъл. Днес, в града Давидов, се ражда Този, Който идва, за да обнови света и да спаси човечеството, и Който е „Христос Господ“ (Лука 2:11)... В тази свята нощ на най-съкровеното очакване ние, верните Негови ученици, най-силно чувстваме нашата човешка близост и благословено единство – единство на нашата спасителна вяра и на непомрачената ни свята надежда. Взрели духовните очи на сърцата си в лика на Божествения Младенец, повит в яслите, във Витлеемската пещера, радостно и смирено благоговеем пред Него и Неговото божествено смирение, и отново с дълбока и неизказана благодарност си спомняме за всичко онова, което Той даром стори за нас – за да имаме ние живот, и да го имаме „в изобилие“ (Иоан 10:10). Защото даруваният ни от Него живот извира от Самия неизтощим и неизчерпаем Източник на живота... Нека мирът и благодатта на раждащия се днес заради нас Богомладенец да бъдат с всички нас!

Благословена да бъде традиционната празнична трапеза за Бъдни вечер, която ни събира едни с други и заедно – с Христа Спасителя, Който е центърът и средоточието на целия наш християнски живот, на вярата ни и на нашата светла и непомрачена надежда...", каза в словото си предстоятелят на Българската православна църква.

Богослужбата бе излъчвана на живо в ефира на БНТ1. Тържествената св. литургия за Рождество Христово ще започне от 9,30 часа.


bottom of page