top of page

Епископ Поликарп направи първа копка на продължението на столичното метро



Започна строителството на разширението на третата линия на софийското метро под бул. „Владимир Вазов” в район „Подуяне“. Изпълнението на този етап - Лот 1 на Етап 3 от третия метродиаметър, включва трасето ж.к. „Хаджи Димитър” – ж.к. „Левски“, включва три метростанции и е с дължина три км.

Първата копка беше направена на строителната площадка между улиците „Станислав Доспевски” и „Поручик Георги Кюмюрджиев” в близост до храм „Св. ап. Йоан Богослов”, Столичната община и „Метрополитен” в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, Стоян Братоев, директор на "Метрополитен", председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, общинските съветници Зафир Зарков, Карлос Контрера, Альоша Даков, Стефан Марков.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, водосвет отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеродякон Поликарп, дякон Никола Чочев и дякон Димитър Кутлев.

Епископ Поликарп пожела на добър час на строителството на новата линия на метрото. Той призова: „По молитвите на Света Богородица и на преподобния наш отец Йоан Рилски Чудотворец, Бог да благослови начинанието, та то да бъде завършено в срок.“

„Най-големият ангажимент, който поех като станах кмет на София, беше да направя така, че строителството на метрото да не спре“, каза кметът Фандъкова на откриването.

Тя посочи, че не е било лесно осигуряването на финансирането като първоначалните средства са от бюджета на Столичната община. Кметът каза, че очаква Планът за възстановяване и развитие по-скоро да бъде одобрен, за да бъде подсигурено финансирането. Четиридесет млн. лева са подсигурени и от държавния бюджет за разширението.

Общо 55 км с 50 станции след 3 години ще представлява метрото в София, каза Фандъкова и пожела успех на строителите.


Материал по: dariknews.bg

Снимки: протойерей Костадин Тренев

bottom of page