top of page

Епископ Поликарп освети 18 нови линейки за спешна медицинска помощНа 15 октомври, по молба на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, извърши водоосвещение и освети 18 нови линейки.

Новите автомобили ще бъдат ползвани от 11 центъра за спешна медицинска помощ в страната.

Линейките са закупени по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, финансирана по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Проектът е на стойност 163 897 815,62 лв. Това са последните линейки, купени по сключен договор между Министерството на здравеопазването и „София Франс Ауто“ АД за доставка на санитарни автомобили за спешна медицинска помощ тип В и за интензивни медицински грижи тип С.

След водосвета епископ Поликарп връчи от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, за всеки автомобил икона с образа на Божията Майка Света Богородица и църковен календар за 2022 г.

Той пожела линейките да се ползват за подобряване и спасяване на човешки животи.

Със светена вода бяха поръсени ключовете и самите нови автомобили.Снимки: протойерей Костадин Тренев


Comments


bottom of page