top of page

Заупокойна Литургия в с. Байлово в памет на Дядо Добри

Актуализирано: 10.02.2020 г.


На 9 февруари Православната Църква отбелязва Неделя 16 след Неделя подир Въздвижение - на Митаря и Фарисeя. Това е първата седмица, в която християните започват да се подготвят за настъпващия Велик пост.

В този възкресен ден, с благословението на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит посети енорията на с. Байлово, община Горна Малина и отслужи Заупокойна света Литургия в храм "Св. св. Кирил и Методий".

Селото, известно като родното място на видния български писател Елин Пелин през последните години стана популярно и заради обичания от всички ни Дядо Добри (Добре Димитров Добрев), известен още като „Светецът от Байлово“, от чиято кончина на 13 февруари се навършват 2 години.

По този повод, еп. Поликарп отслужи Литургия в храма, до който старецът преживя неотлъчно последните си години и достигна до 103 годишна възраст, и до който храм бе погребан след блажената му кончина.

В мразовития февруарски ден, в малката селска църква се събраха духовници и множество народ от цяла София, който още приживе бе възлюбил белобрадия странник.

В заупокойната Литургия, заедно с викарния епископ съслужиха иконом Серафим Янев, енорийски свещеник на Байлово, свещеник Серафим Мишев, свещеник Георги Младенов, свещеник Константин Тренев, свещеник Георги Читалов, дякон Петър Славов и дякон Спас Рангелов.

Неделното богослужение, в Божия прослава и памет на дядо Добри, уважиха зам.- областният управител на София-област, кметът на Горна Малина, председателя на Общински съвет Горна Малина, представители на различни организации и десетки енориаши.

Преди началото на Литургията еп. Поликарп постига за четец и певец единайсетгодишния Петър, който с голяма ревност е пожелал да помага на местните духовници.

За молитвеното настроение на вярващия народ събрал се в Божия дом допринесе прекрасното изпълнение на софийския псалт Методи Стоилов, който бе подпомогнат от децата от неделното училище при храм „Успение Богородично“, с. Горна Малина, с преподавател Цвета Маламова.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит по време на Литургията бе награден с офикия „протойерей“ енорийският свещеник Георги Младенов.

Като го представи пред църковното изпълнение като достоен свещенослужител, владиката му подаде отличителния за протойерей набедреник и му отправи благопожелания.

В края на богослужбата множество деца и миряни се причестиха с Тялото и Кръвта Господни.

След Литургията, в центъра на храма бе отслужена панихида за Дядо Добри. С едно сърце и една уста вярващите се помолиха за упокоение на Безсребърника, Просяка на Христос, наричан от мнозина „Светецът от Байлово“.

С пастирско наставление към църковното събрание се обърна еп. Поликарп. Той отправи пожелания и преподаде Архипастирското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Българския Неофит.

След богослужбата, на гроба на дядо Добри бе отслужен трисагий.

За сетен път църковното изпълнение каза: „Бог да го прости и всели в селенията на праведните!“






Текст: Весела Игнатова

Снимки: Александър Ангелов


bottom of page