Заупокойна св. Литургия и панихида за 220 г. от рождението на митрополит Иларион Ловчански-КюстендилТази година се навършват 220 г. от рождението на Ловчанския и Кюстендилски митрополит Иларион – деец за българската църковна и държавна независимост, народен представител в Учредителното събрание за приемането на Търновската конституция и първи избор на св. Синод за български екзарх през 1872 г., но неодобрен от османската власт.

В чест на годишнината, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх бе отслужена архиерейска заупокойна св. Литургия и панихида в храма, където е погребан митрополит Иларион – „Успение Богородично“ в гр. Кюстендил.

Богослужението в съботния ден възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Генади Генадиев, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, протойерей Иван Янчовичин, предстоятел на храм „Св. Димитър“ в гр. Кюстендил, протойерей Станислав Григоров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в гр. Кюстендил и протойерей Даниел Ханджийски от храмовото духовенство, свещеник Стефан Георгиев, свещеник Тодор Точев, свещеник Костадин Тренев, свещеник Иларион Йорданов, йеродякон Вартоломей и дякон Петър Славов.

Църковните песнопения изпълниха клиросният певец Грисен Чакъри и храмовият смесен хор, а на богослужението присъстваше и кметът на Община Кюстендил г-н Петър Паунов.

След панихидата в чест на видния български архипастир, епископ Поликарп извърши и молитва за избавяне на българския народ от бедствия, вирусни зарази и всяко зло, за душевно и телесно здраве на православните християни.

Викарият на Софийския митрополит благослови духовниците, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като припомни и светлия житейски пример за Църква и държава на митрополит Иларион Ловчански: „Той ни насърчава да бъдем Богоносци, но и да бъдем българи патриоти и радетели за единна българска нация, да бъдем стожери на мира и единството в нашия народ, за да може чрез това да покажем и ние днес че сме единни и имаме обща цел – да бъде проповядвано Евангелието в чистота и правда сред нашия народ, да бъде той православен и единен, пазейки своите традиции, култура, писменост и да предава всичко това на идните поколения.“

Богослужението завърши на гроба на митрополит Иларион Ловчански - Кюстендилски в притвора на храма, където Негово Преосвещенство епископ Поликарп и духовниците извършиха молитви за упокоение душата на достойния клирик на Българската православна църква.


Текст: Пламен Михайлов Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)


ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2)

ЗАЩО? -ЗАЩОТО:

"И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин."

                                       (Матей 28:19,20)

АДРЕС

София 1000

Ул. "Цар Калоян" № 7

АБОНАМЕНТ

© 2021 † Белоградчишки епископ Поликарп. Всички права запазени.