top of page

Иаковова св. Литургия бе отслужена в СофияНа 23 октомври Православната църква отбелязва паметта на св. ап. Иаков, брат Господен по плът и пръв Йерусалимски епископ.

По този повод в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ (ул. „Георг Вашингтон“ № 47) бе отслужена св. Божествена Иаковова литургия.

Според благословената традиция в БПЦ-БП тя се отслужва два пъти в годината: на 23 октомври, когато се чества паметта на св. ап. Иаков, брат Господен по плът, и на 26 декември - Събор на Пресвета Богородица.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Иакововата литургия бе отслужена от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който съслужи с архимандрит Евтимий, протойрей Костадин Тренев, свещеник Захарий Димитров, свещеник Георги Стойнов и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

По време на светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед, в която говори за живота и апостолското служение на св. ап. Иаков. Той призова вярващите да му подражават във вярата, смирението, любовта и мъдростта в Христа. Също така, в края на богослужбата еп. Поликарп отправи поздравления към всички уважили изпълнението на Иакововата света Литургия и ги насърчи да се отзоват и следващия път - през м. декември, когато тя ще бъде отслужена.

Иакововата света Литургия бе предавана на живо по радио "Зорана".


Текст и снимки: Весела Игнатова


Комментарии


bottom of page